X

Terraferida: “El nou pla de transport públic de Mallorca és insuficient”

L'entitat assegura que el 40% de la població de Mallorca no disposa de cotxe, per la qual cosa "necessita" d'un "bon transport públic" per desplaçar-se

09/01/2021

Terraferida: “El nou pla de transport públic de Mallorca és insuficient”

L’entitat ecologista Terraferida ha lloat aquest dissabte la “millora” que suposa el nou sistema de transport d’autobús de Mallorca posat en marxa per la Conselleria de Transports, però ha considerat que és “insuficient” per convertir-se en una “alternativa real al cotxe privat”.

El Govern balear ha posat en marxa des de l’1 de gener el nou pla de transport públic amb autobús i les noves concessions de les línies fins a 2035 a Mallorca.

En un comunicat, Terraferida argumenta que el 40% de la població de Mallorca no disposa de cotxe, per la qual cosa “necessita” d’un “bon transport públic” per anar al treball, als col·legis, als centres sanitaris o per cobrir els seus serveis bàsics, una situació agreujada per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la covid-19.

Terraferida critica que, amb les noves tarifes de l’autobús públic, s’ha encarit el preu del bitllet senzill i “es penalitza de forma molt important” a les persones que menys l’empren. Això suposa un “element dissuasiu” per als potencials nous usuaris i redueix la possibilitat d’augmentar el nombre de viatgers habituals, que valorarien els avantatges d’anar en transport públic: menys embussos, menys dificultats per aparcar, un preu competitiu en relació amb l’ús del cotxe, etcètera.

En opinió de Terraferida, l’estalvi de temps en el cobrament com a argument de la conselleria per evitar retards en els horaris no és una “excusa” per encarir el preu del bitllet senzill i situar-lo entre els més cars d’Espanya. Si es vol un transport col·lectiu eficient per arribar a temps, cal solucionar el problema dels embossos a les entrades i sortides de Palma.

Per a això, Terraferida aposta per activar els carrils VAO (vehicles d’alta ocupació), és a dir, dedicar un carril exclusiu d’entrada i sortida per al transport col·lectiu quan hi ha saturació viària. Es tracta d’una proposta que figura en el pla de transports de Balears des de fa deu anys.

A més, Terraferida creu que les noves connexions i freqüències establertes són “insuficients” per a les necessitats de la població de Mallorca: s’han prioritzat les connexions i les freqüències amb les zones turístiques amb alta densitat de població, especialment a l’estiu, en lloc de millorar la connectivitat amb els serveis bàsics i necessaris per a la població resident.

La gran majoria de connexions, continua Terraferida, continuen fomentant un transport” radial” on el destí final és la “macrocefàlia” de Palma. D’altra banda, s’han dissenyat “poques possibilitats” d’un transport més circular i d’interconnexió entre pobles sense haver d’arribar o passar per Palma.

Així mateix, Terraferida valora positivament que una part significativa d’autobusos no utilitzi dièsel, encara que creu “insuficient” que només 18 autobusos siguin elèctrics (9 d’ells 100% elèctrics i 9 híbrids-elèctrics).

Terraferida subratlla que el Govern té una “gran oportunitat” per demostrar que vol aplicar “polítiques decidides” per fer front l’emergència climàtica aplicant la Llei de Canvi Climàtic, on es fa una aposta per la motorització elèctrica.

“L’administració hauria de ser el model per a la ciutadania”, ha asseverat Terraferida, que estima necessari invertir les prioritats de mobilitat i apostar de manera urgent per un transport col·lectiu públic com a alternativa a l’ús del cotxe privat.

09/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris