X

The Beatles publiquen ‘Now and then’ gràcies a la intel·ligència artificial

La IA ha permès recuperar i treballar sobre aquesta cançó composta per John Lennon i que compta amb la participació de tots els integrants de la banda britànica

03/11/2023

The Beatles publiquen ‘Now and then’ gràcies a la intel·ligència artificial

‘Now and then’ és la darrera peça publicada en què participen tots els membres de The Beatles. Arriba més de 50 anys després de la dissolució del grup. Sorgeix d’una cançó que John Lennon va compondre i enregistrar a piano i veu a una gravadora de casset als anys 70 del segle passat.

La seva vídua, Yoko Ono, la va rescatar 20 anys després. La va fer arribar als seus companys de banda, però no ha estat fins ara que la tecnologia, desenvolupada per l’equip del director de cinema Peter Jackson, ha permès aïllar la veu de Lennon i treballar i editar la cançó. Així s’hi han afegit el baix, el piano i la guitarra de Paul McCartney i la bateria de Ringo Starr. Ells són els 2 únics integrants vius del grup.

‘Now and then’ recupera també una presa de guitarra de George Harrison i arranjaments de cordes Giles Martin, fill del productor George Martin. El resultat és aquesta peça única, fruit del talent i la tecnologia. Una eina que The Beatles mai no rebutjaren i que ara ha permès fer realitat el que fins ara semblava impossible.

03/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris