L'escriptor i pensador d'origen grec és aquests dies a Mallorca on presenta el seu darrer llibre publicat, "Timandra", sobre una de les figures femenines més fascinants de l'antiguitat grega
Theodor Kallifatides, l’escriptor i pensador que ha sonat força vegades com a premi Nobel de la Pau és aquests dies a Mallorca on presenta el seu darrer llibre publicat “Timandra”, sobre una de les figures femenines més fascinants de l’antiguitat grega. A Ib3 Ràdio hem parlat amb l’autor, amb més de 40 llibres publicats, sobre la nova publicació i sobre temes d’actualitat. Kallifatides, pacifista convinçut, pensa que el president rus Putin “necessita tornar a llegir Guerra i pau (1878), un dels clàssics indiscutibles de la literatura universal i alhora, obres mestra de Tolstoi, si vol aprendre alguna cosa”.
És la primera vegada que Kallifatides és a Mallorca, on hi romandrà fins diumenge. L’escriptor que va haver d’emigrar a Suècia als 25 anys, ha carregat durament contra la invasió de Putin a Ucraïna, i l’ha qualificat “d’horrible i totalment injusta”.
Kallifatides -amb més de 40 títols publicats de ficció, assaig i poesia- ha defensat recuperar el llegat filosòfic dels grecs, on tots els arguments i les idees es podien debatre- sense sectarismes- i discutir per obrir la ment i la saviesa. El pensador diu que: “Aristòtil va encunyar un concepte pel qual separava la persona dels seus pensaments. El filòsof deia: “jo no t’odio a tu, sinó a les teves idees”. Afegeix Kallifatides: “avui dia, no tenim un terme com aquest. Si féssim aquesta distinció entre la persona i el que pensa, no ens mataríem entre nosaltres”.
L’autor “d’Una altra vida per viure”, “El setge de Troia” i “Mares i fills”, ha explicat que avui dia els pensaments, les idees polítiques estan dins compartiments estancs i les persones estan etiquetades dins l’un o l’altre. Està mal vist ser un lliure-pensador i això crea bàndols “irreconciliables”. Argumenta el pensador, “actualment és impossible parlar bé de Rússia, malgrat la seva cultura ingent. A excepció de la guerra, convé recordar els grans creadors russos com Dostoievski, Tolstoi i Txekov.
L’escriptor de “El passat no és un somni” també ha parlat de la crisi climàtica i de les conseqüències a territoris insulars, més fràgils, com Balears i Grècia. Kallifatides ha estat contundent. Ha retret que malgrat l’amenaça de catàstrofes climàtiques, els dirigents continuen gastant els diners públics en armament i avions de combat. L’escriptor adverteix que :”No em prendré seriosament la lluita que volen vendre els governs contra l’emergència climàtica mentre no aturin la guerra i s’imposi la pau”.
En aquesta línia, el darrer llibre de Kallifatides, “Timandra”, té nom de dona. Parlam d’un personatge històric que va viure a la Grècia Clàssica, durant la seva època d’esplendor, en el segle V a. C. Una dona intel·lectual, avançada al seu temps que rebia a casa seva, grans pensadors de l’època com Sòcrates, Aristòfanes i Eurípides. Timandra era l’amant del General d’Atenes, durant la Guerra del Peloponès, contra Esparta. Ella exercí gran influència sobre tots aquests homes notables de l’època. De fet, Timandra va passar la nit amb l’heroi Alcibíades, just abans que l’assassinassin”. L’autor explica : “Un dels principals llegats que ens va deixar el pensament clàssic és que es poden discutir totes les idees, des de les polítiques, filosòfiques, matemàtiques, etc. De fet, Atenes convidada pensadors de fora per eixamplar els coneixements”.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres