X

La boira esborra tota la mar Mediterrània el darrer dia de l’any: des de Gibraltar fins al nord d’Itàlia

L'anticicló n'és el responsable perquè afavoreix l'estancament de l'aire i evita el vent que podria esvair-la

31/12/2021

La boira esborra tota la mar Mediterrània el darrer dia de l’any: des de Gibraltar fins al nord d’Itàlia

El Temps


Cap d’Any a 20 graus i un desembre amb 7 rècords de temperatura màxima

El darrer dia de 2021 la boira cobreix la pràctica totalitat de la Mediterrània occidental. Es tracta de boira d’advecció, formada pel contrast entre la temperatura freda de la mar i l’aire càlid que aquests dies ens acompanya. Un fet habitual a la primavera, però que també es pot donar ara, a l’hivern, si les condicions són les adequades. L’anticicló n’és el responsable perquè afavoreix l’estancament de l’aire i evita el vent que podria esvair-la.

Una situació més típica de la primavera

A la primavera sol ser comú la formació d’aquest tipus de boira quan una massa càlida d’aire africà progressa cap a la Mediterrània Occidental. En aquesta ocasió no es tracta d’una massa africana la que contrasta amb la mar freda de l’hivern sinó les condicions d’estancament de l’aire degudes a l’anticicló.

La boira d’avui és especialment extensa. S’allarga des de Gibraltar fins al nord d’Itàlia i engloba les Balears, Còrsega, Sardenya, el nord d’Àfrica i el sud de França. També és espessa i s’endinsa alguns kilòmetres terra endins, però mai arriba a zones d’interior. Això és degut al fet que l’aire perd humitat i el sol escalfa l’ambient, i per això es perden les condicions òptimes de formació. És per aquest motiu que la boira retalla perfectament la línia de costa. En la imatge del satèl·lit meteosat s’observa boira a la Vall de l’Ebre i sobretot a la Plana Padana, a la vall del Riu Po a Itàlia. Es tracta d’un altre tipus de boira, denominada de radiació, més típica de l’hivern i afavorida pel refredament nocturn de la superfície terrestre. El cas més curiós és la del Po que ocupa tota la vall fins a la Mar Adriàtica en un bon exemple de com la boira interior i la marina en poden complementar.

La previsió del temps per a Cap d’Any

◾ Divendres 31

Temps tranquil amb boires i niguls baixos a primera i darrera hora, més abundants a les Pitiüses i Mallorca, no tant a Menorca. Sol la resta de la jornada. La temperatura es manté sense canvis, fresca de nit (5-10ºC) i suau de dia (17-21ºC).

◾ Cap d’any

Bancs de boira i niguls baixos a primera hora a Eivissa, Formentera i Mallorca. Ambient assolellat la resta de la jornada arreu de les Balears amb pinzellades de niguls prims. Vent del sud-oest fluix. Temperatura sense canvis.

◾ Diumenge 2

Sol amb qualque nigul alt decoratiu. Vent de component oest fluix que evitarà la boira i mantendrà elevada la temperatura diürna, en especial al nord i nord-est de les Balears amb màxima de fins a 24ºC.

31/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris