X

Tina Turner deixa un exemple de vida i un llegat artístic incalculable

Ahir va morir la reina del rock, que ara és també llegenda

25/05/2023

Tina Turner deixa un exemple de vida i un llegat artístic incalculable

Miquel García

Només el poder inexorable de la malaltia i la mort l’han pogut vèncer. Tina Turner ha mort a Suïssa, on residia des de feia més d’una dècada després de lluitar contra un càncer intestinal. Tenia 83 anys. En feia prop de 10 que s’havia allunyat dels escenaris, això sí, amb la feina ben feta. Amb un carisma arrasador, una veu excepcional i una actitud ferotge i sensual, Tina Turner va esdevenir una figura clau per entendre la música de la darrera meitat del segle passat, però també la música actual.

Tina Turner va néixer l’any 39 a Tennessee. Va començar a cantar a l’església quan només era una nina i anys després, a l’adolescència, va entrar a formar part del grup Kings of Rhythm, liderat pel que aviat es va convertir en el seu productor i marit Ike Turner. Plegats revolucionaren el panorama del rock i el R&B als anys 70 amb cançons com ‘River deep mountain high’ o aquesta versió de ‘Proud Mary’, original de la Creedence Cleawater Revival. A més de músic, productor i company sentimental, Ike Turner era també un maltractador en majúscules. Per aquest motiu, Tina Turner se’n va divorciar a finals dels 70, un fet que la va obligar a començar de nou.

I Tina Turner va renéixer, adaptada als nous sons dels 80, amb aparicions com a actriu i amb cançons que una altra vegada, entraren al llibre dels himnes del pop-rock del moment. Cançons com ‘Private dancer’ i ‘The Best’ la tornaren a dur al cim, al lloc reservat només per als que canvien la història. Ahir va morir Tina Turner, la reina del rock, que ara és també llegenda.

25/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris