Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

Toni Catany, a la recerca del rei d’Etiòpia en fotografies

El claustre de Sant Bonaventura a Llucmajor inaugura la mostra aquest divendres comissariada per Antoni Garau i Manuel Forcano


El fotògraf que va convertir Maria del Mar Bonet en una icona, també va captar la mirada impactant del Rei d’Etiòpia. Toni Catany, mort fa set anys, va fer del món part dels seus dies. El 2007 emprengué un viatge a Àfrica, a la recerca del retrat d’Escariano.

Aleshores treballava en el llibre ‘Visions de Tirant lo Blanc‘ amb el poeta Josep Piera, i necessitava retratar el rei etíop per completar les fotografies que havien d’il·lustrar fragments escollits de la novel·la cavalleresca de Joanot Martorell. Ara, la Fundació Toni Catany mostra els processos creatius del fotògraf de Llucmajor a través d’una vuitantena de fotografies captades al viatge africà.

Pocs dies abans d’inaugurar-se, a Ib3 ràdio hem parlat amb Antoni Garau, comissari i director de la Fundació Catany. Garau explica que un “gran amic de Catany, Manuel Forcano, li va explicar que estava preparant un vitage a Etiòpia. Aleshores a Catany, li van faltar ganes per apuntar-se al periple africà. Volia trobar aquest personatge del rei per acabar el llibre sobre “Visions de Tirant Lo Blanc”.

L’exposició exhibirà instantànies inèdites i alhora, proposa una aproximació als processos creatius de l’artista- un dels referents en fotografia d’autor- a través d’una selecció a càrrec del poeta Manuel Forcano i d’Antoni Garau.
Així, hi veurem una galeria de retrats, natures mortes, temples i objectes reinterpretats en un llarg procés que comença a Etiòpia i acaba al seu estudi, a Barcelona.

També s’hi pot visionar un fragment d’un vídeo enregistrat pel mateix Catany, durant el viatge. El comissari de l’exposició relata que “Catany es va comprar una càmara de vídeo i va poder enregistrar la festa en la que va aconseguir trobar el rei d’Etiòpia. A la cinta hi podem veure aquesta gran celebració religiosa, amb la música típica i tots, vestits de blanc. Imatges del tots fascinants.

Aleshores, poc importava la durada del viatge, la duresa de les excursions, el clima peculiar de l’altiplà o la llengua indesxifrable.

A partir d’aquest divendres, el claustre de Sant Bonaventura a Llucmajor mostrarà aquest conjunt de fotografies, a l’espera que ben aviat puguin integrar-se en el fons del futur Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, juntament amb el llegat que avui dia, és a Catalunya.

A més, podrem escoltar les vicissituds d’aquest periple en veu del mateix Forcano – company de viatge de Catany- en la conferència inaugural “Toni Catany, a la recerca del rei d’Etiòpia”. Serà aquest divendres 24 de setembre, a les 19:00hores de l’horabaixa, al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor.


Mostra doble a Formentera de les imatges del fotògraf Toni Catany
El Centre de Fotografia Toni Catany estarà acabat el juny del 2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

El cas d’en Yor D, un DJ invident a les discoteques i ràdios d’Eivissa

Ha punxat a inauguracions de discoteques com Es Paradís

Tradició, hípica i activitats infantils i esportives el primer de març a Eivissa

També hi ha programats el V Festival de Curts de Balears i una fira artesana a Vila

Temps de betlems a Dalt Vila

Visitam els pessebres de la Catedral i el d'uns coneguts vesins de Dalt Vila

El canari Alejandro Robaina exposa a Formentera la seva obra inspirada en les cambreres de pisos

L'exposició es podrà visitar fins al 3 de desembre a la sala de mostres de l'Ajuntament Vell