X

Torna Valtònyc: “Ha estat dur, però ha valgut la pena”

Josep Miquel Arenas comença una nova etapa de llibertat de moviments amb la mirada posada en un nou judici, dia 21 de novembre a Sevilla, per la denúncia de les seves expressions durant una actuació musical

30/10/2023

Torna Valtònyc: “Ha estat dur, però ha valgut la pena”

Valtònyc, aquest diumenge a Sineu. / EFE - Cati Cladera

Josep Miquel Arenas, el raper Valtònyc, ha començat una nova etapa de llibertat de moviments amb la mirada posada en un nou judici, dia 21 de novembre a Sevilla, per la denúncia de les seves expressions durant una actuació musical. De moment, diu que fa comptes continuar a Bèlgica, on ja ha començat una nova vida i té feina després d’estar-hi cinc anys i mig per evitar l’execució de la condemna de presó a Espanya. El van sentenciar pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. La pena, de tres anys i mig, ha prescrit, i aquest diumenge, després d’aterrar a Palma, va ser rebut a Sineu per centenars de persones.

La història de Josep Miquel Arenas comença el 2009, quan publica les primeres maquetes com a Valtònyc, amb només 16 anys. El 2012 és detengut arran d’una denúncia del llavors president del Círculo Balear, Jorge Campos, qui assegura que el pobler l’amenaça de mort en una de les seves cançons.

El cas arriba a l’Audiència Nacional i el 2017 és condemnat a tres anys i mig de presó pel contingut de les seves lletres. D’aquests, dos anys són per enaltiment del terrorisme; un per injúries al rei i, finalment, sis mesos, per amenaces a Jorge Campos. La sentència ferma no arriba fins al cap d’un any. El juny de 2018 es confirma que s’ha instal·lat a la ciutat belga de Gant, des d’on inicia una batalla judicial per evitar l’extradició. El periple judicial de Valtònyc no ha finalitzat. Dia 21 de novembre té un judici a Sevilla, en què se l’acusa d’un delicte d’odi contra la Guàrdia Civil després que en un concert a la província sevillana, va dir que s’havia d’anar a cercar-ne agents per pegar-los un tir.

Abans no arribi el judici a Sevilla, Valtònyc ha viscut el retorn a Mallorca -temporal perquè tornarà a Bèlgica per continuar-hi fent feina- amb un acte d’homenatge a Sineu després de la seva arribada a l’illa a primera hora d’aquest diumenge quan va dir això: “Ha estat molt dur, però també m’ha fet créixer com a persona, m’ha fet créixer professionalment. He fet una xarxa d’amics. Crec que el passat és una cosa per aprendre no per penedir-se’n. I, segurament, he comès molt d’errors. Però avui dia tenc els amics que tenc, la meva família m’aprecia, em mira d’una manera, de la qual estic orgullós i, per tant, ha estat dur, però ha valgut la pena”.

Arenas ha reiterat que torna en haver prescrit la pena de presó, tot i que no se li ha notificat oficialment, i reclama canvis legislatius.

Notícies relacionades >

30/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris