X

Tornen les tempestes i els ruixats arreu de les Illes

S'esperen episodis de pluja intensa, acompanyada de forts cops de vent i molta activitat elèctrica entre aquest dimarts capvespre i dimecres migdia

19/09/2023

Tornen les tempestes i els ruixats arreu de les Illes

Fotografia feta a Palma./ Carlos Abraham

El Temps

Els ruixats i les tempestes tornaran les pròximes hores a l’Arxipèlag; poden ser localment fortes entre aquest dimarts capvespre i dimecres migdia. Al seu pas, hi pot haver episodis de pluja intensa, acompanyada de forts cops de vent i molta activitat elèctrica.

Situació típica dels grans ruixats de final d’estiu

El responsable del canvi de temps és una llengua d’aire fred a les capes mitges de l’atmosfera que arriba pel sud-oest. A la vertical de les Balears hi haurà, a uns 5.500 metres d’altura fins a -15ºC. En contrast, les capes baixes de l’atmosfera es troben en una situació d’absència de vent i amb una gran quantitat d’energia acumulada degut a uns dies de bonança prèvia. La mar es troba ara mateix entorn dels 26ºC, això és, entre 1 i 3 graus més càlida, segons la zona, del que sol ser habitual en aquesta època de l’any. Tot plegat conforma una de les situacions clàssiques de formació dels grans sistemes de tempestes que es formen a final d’estiu i principi de tardor a la Mediterrània.

Precipitació prevista entre dimarts migdia i dimecres migdia, segons el model ECMWF.

Primeres tempestes

A partir d’aquest dimarts migdia, els niguls guanyaran terreny de sud-oest cap al nord-est, i en general el cel es taparà. A les Pitiüses i Mallorca plourà i, localment, ho farà de manera intensa i en forma de tempesta. Com és habitual en aquestes situacions, la precipitació no serà uniforme, sinó que hi haurà redols on plourà de manera abundant i d’altres on ho farà de manera més suau, però en conjunt s’espera una precipitació bastant general al sud de les Balears. A Menorca, la pluja arribarà ja el capvespre o ben entrada la nit, igualment acompanyada de tempesta.

Segona tongada

Després d’uns moments de treva, les tempestes tornaran a formar-se i a descarregar amb intensitat. Serà, novament, a les Pitiüses i Mallorca on poden tenir intensitat forta o molt forta i cauran damunt el terreny banyat per les tempestes anteriors. Avançaran novament de sud-oest cap al nord-est i s’espera que al llarg de la nit de dimarts i la matinada de dimecres es desplacin des de les Pitiüses a Mallorca i finalment a Menorca. A primera hora del dimecres, encara poden descarregar amb força a Menorca i part de Mallorca.

Clarianes i millora del temps

A partir de mitjan matí, demà s’obriran les primeres clarianes pel sud i a les Pitiüses deixarà de ploure. A Mallorca, quedaran ruixats, però en general la precipitació anirà a la baixa. A Menorca, el cel continuarà tapat i amb pluges fins a migdia. El capvespre ja no s’espera precipitació enlloc, tret de qualque ruixat residual a Menorca.

19/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris