X

‘Torrelló davant la càmera’ mostra la feina del fotoperiodista que retratà les personalitats i la vida quotidiana d’una Mallorca ja transformada

El documental s'estrenarà a IB3 Televisió dilluns dia 6 de maig a les 22.20 h

02/05/2024

‘Torrelló davant la càmera’ mostra la feina del fotoperiodista que retratà les personalitats i la vida quotidiana d’una Mallorca ja transformada

Discret, darrere la seva càmera, Torrelló ha estat l’autor d’algunes de les fotografies que millor retraten la Mallorca dels darrers 60 anys. Fent clic, ha disparat fotos a grans personalitats i a gent anònima. Tot, amb un objectiu clar.

“Jo sempre he pensat que allò important era que les fotografies que jo he fet no les publicàs ningú més als diaris; si no, perdia un poc la gràcia periodística, i jo cercava la fotografia que el redactor no hagués d’explicar”, confessa el fotoperiodista Joan Torrelló.

Ara, el documental ‘Torrelló davant la càmera’ relata la història d’un dels fotoperiodistes que ha marcat una època. “Ell és la memòria d’un temps i d’una ciutat i d’una Mallorca que ja no existeixen”, explica la codirectora del documental Marta Hierro. “És des de les fotos que s’explica també tot un ofici i tota una època”, afegeix Núria Abad, que també ha dirigit el documental ‘Torrelló davant la càmera’.

Durant 40 anys va fer feina al ‘Diario de Mallorca’ i se’l considera un dels grans referents del fotoperiodisme. “El que aconsegueix Joan Torrelló, des del meu punt de vista, amb la seva càmera fotogràfica és convertir la vida quotidiana en una autèntica obra mestra”, explica la directora d’IB3 Televisió, Mar Comín.

El documental ‘Torrelló davant la càmera’ s’ha preestrenat avui i s’estrenarà dilluns que ve, dia 6 de maig, a les 22.20 hores, a IB3 televisió.

Amb només tretze anys va començar a treballar de mosso a Casa Planas, el gran referent de la fotografia a Mallorca. Però tot d’una va voler aprendre a fotografiar i a revelar. Els caps de setmana li deixaven una càmera i ell practicava al seu barri, la Soledat. D’allà són algunes de les seves fotos més conegudes: properes, sinceres, amb una mirada que ja no existeix. Torrelló es va independitzar prest i va crear el seu propi estudi, però el 1963 va començar a fer feina al ‘Diario de Mallorca’ i es va convertir en una de les millors mirades del periodisme fotogràfic.

Famosos, infants desconeguts, jugadors de futbol, manifestants, guàrdies civils, reis i prínceps… tothom va passar per la càmera de Torrelló. Les seves fotografies mostren el que li passa a la gent, el que pensa, el seu context i el punt de vista del fotògraf. El documental inclou entrevistes amb Torrelló, antics companys de feina i especialistes en fotoperiodisme, i analitza algunes de les seves fotografies, fixant-se en allò que les fa màgiques: els gestos, el punt de vista, el moviment intern, etc. Tot des d’un punt de vista optimista, que trasllada l’espectador a dècades antigues, quan els carrers, Ciutat i els pobles de Mallorca tenien un aspecte molt diferent de l’actual. ‘Torrelló, davant la càmera’, dirigit per Marta Hierro i Núria Abad, és una producció d’IB3, en col·laboració amb MOM WORKS.

02/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris