Passarà a 11 milions de quilòmetres de la Terra per provar la capacitat de desviar la trajectòria orbitant de la roca Dimorphos
11Aquesta matinada de dimarts a dimecres a les 1.14 hora peninsular, l’home provarà de fer allò que fins ara només havíem vist a les pel·lícules de cataclismes: fer topar a consciència un objecte d’origen terrestre (una sonda espacial) amb un asteroide. L’objectiu, dur a la pràctica el que fins ara només han estat simulacions i projeccions de fórmules matemàtiques i testar la capacitat real d’interferir en la trajectòria d’una d’aquestes incomptables roques de mida diversa que circulen per l’espai i, també, entren en la nostra atmosfera. No fos cosa que un dia n’hi hagués una amb l’envergadura suficient per amenaçar de col·lisió greu el planeta Terra, fet que ja ha passat durant la història terrícola, des de la famosa extinció dels dinosaures al més recent impacte a la regió siberiana de Tugunska a principi del segle XX.
La missió ha estat anomenada DART, per les sigles en anglès de Test de Redireccionament d’Asteroide Doble, donat que la víctima de l’impacte serà la roca Dimorphos de 160 metres de diàmetre que n’orbita una de major – Didymos– de 780. Com un David contra Goliat, la sonda encarregada de posar-se en el camí de l’asteroide o, millor dit, anar-hi de cap a 6,6 quilòmetres per segon, serà considerablement menor: 8,5m x 1,9m x 2,6m i 570 quilos de pes. Estarà propulsada per l’energia solar i du incorporada una càmera de vídeo d’alta resolució per no perdre detall – en la mesura del possible- de l’esdeveniment.
A diferència d’altres projectes de desviament d’asteroides, el DART mira de reduir les conseqüències de l’impacte tot evitant l’explosió que suposaria, per exemple, l’ús d’una sonda o altre objecte espacial amb càrrega explosiva. L’Agència Espacial Nord-americana no s’ha cansat d’explicar que tot i tractar-se, el duo Dimorphos – Didymos, d’una parella potencialment perillosa per la civilització humana, no suposa cap amenaça ara mateix. Tampoc l’experiment, a 11 milions de quilòmetres, i els trossos que puguin desprendre’s seran un perill, diuen els experts de la NASA que, per cert, retransmetrà el xoc en directe a través de la seva pàgina web.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular