política

Tots els ajuntaments pitiüsos oferiran ajudes al lloguer per als afectats per la crisi de la Covid-19

El Govern també traurà una línia específica a finals de juny dotada amb 2,4 milions


Tots els ajuntaments d’Eivissa oferiran ajudes per al pagament del lloguer destinades a les persones afectades econòmicament per la crisi de la Covid-19. El Govern també traurà una línia específica de subvencions a finals de juny a més de l’ordinària que s’ofereix cada any i el Consell de Formentera treballarà en unes ajudes complementàries a les de l’Executiu autonòmic. El Consell d’Eivissa posarà en marxa un servei gratuït de mediació entre propietaris i inquilins. Aquí pots consultar totes les ajudes que donen les diferents institucions:

L’Ajuntament d’Eivissa ha obert una línia dotada amb 500.000 euros i dirigida a persones o unitats familiars amb una situació d’atur o ERTO. Per a tramitar-les, s’ha habilitat una pàgina web específica, www.eivissa.es/ajudescovid, un telèfon de contacte, el 971 397547 i un correu electrònic on dirigir les seves peticions, info.bs@eivissa.es. Les subvencions tendran un import màxim de 1.800 euros, que podrà pujar fins al 2.400 en els casos d’especial vulnerabilitat, com per exemple famílies monoparentals, dones víctimes de violència de gènere, situacions de separació legalment reconeguda sense pensió de manutenció efectiva, famílies nombroses, nuclis familiars amb algun membre amb discapacitat igual o superior al 33% o amb reconeixement de grau de dependència. Seran exclusives per a persones amb un empadronament mínim a la ciutat de 18 mesos i contracte de lloguer en vigor abans del 14 de març d’enguany. La persona sol·licitant no pot percebre ingressos provinents de rentes, de béns immobles o altres propietats. Tampoc pot disposar d’ingressos nets superiors en els dos mesos anteriors a la declaració de l’estat d’alarma a 4 vegades l’IPREM mensual de 2020. Per cada membre addicional el 0,5 de l’IPREM mensual de 2020 més. Els beneficiaris no poden disposar d’estalvis a comptes bancaris, fons d’inversió o altres tipus d’inversions o estalvis superiors a 2 vegades el IPREM anual en 14 pagues de 2020.

L’Ajuntament de Santa Eulària ha convocat ajudes al lloguer amb especial atenció als afectats econòmicament per la crisi del coronavirus, joves i jubilats. La partida total és de 250.000 euros i cada beneficiari podrà rebre fins a l’equivalent de dues mensualitats i mitja, amb un límit de 1.400 euros. El període per a sol·licitar les ajudes es va obrir el 15 de maig i finalitza aquest dimecres 3 de juny. Les subvencions van dirigides tant treballadors afectats per ERTO o situacions similars, com autònoms que hagin hagut de deixar l’activitat per l’Estat d’Alarma o hagin reduït de forma important la seva facturació. A més, tendran més punts per a aconseguir les ajudes dos dels col·lectius que més poden patir els estralls de la situació: els joves i les persones majors de 65 anys. Les bases, annexos i tota la informació estan disponibles al web municipal www.santaeulariadesriu.com. Les sol·licituds es poden presentar en línia a través de la secció de ‘Registre Telemàtic’ del mateix web en cas que tinguin signatura electrònica, o bé al mail ayudasalquiler2020@santaeularia.com. En el cas dels sol·licitants de tipus general el màxim que podran rebre serà de 1.200 euros i per a majors de 65 i menors de 35 l’ajuda màxima pujarà fins als 1.400 euros. Tots els demandants hauran d’estar empadronats al municipi un mínim de dos anys, acreditar que l’habitatge està ubicat al municipi, i tenir un contracte de lloguer en vigor de com a màxim 1.200 euros al mes, entre altres criteris. Els ingressos màxims de la unitat de convivència hauran de ser de 22.558,73 euros (4 voltes l’Índex Públic de Renda d’Efectes Múltiples o IPREM en 14 pagues) per a una sola persona. A aquesta xifra se li haurà d’afegir 3.759,80 euros (0,5 IPREM) per cada persona més que formi part d’aquesta unitat de convivència. Entre els candidats que compleixin tots els requisits s’atorgaran punts per a establir un llistat i s’atorgaran les ajudes als primers de la llista fins a esgotar la partida disponible o haver cobert a tots els possibles beneficiaris.

L’Ajuntament de Sant Josep destinarà una partida de 200.000 euros per al lloguer per a persones afectades per la Covid-19. Ara mateix, el Consistori està treballant en les bases per accedir a aquestes subvencions, que sortiran pròximament. A banda d’això, des de l’Ajuntament recorden que hi ha ajudes d’emergència que ofereixen els serveis socials i que poden anar des de pagar un rebut del lloguer a la compra d’aliments. També hi ha encara una partida de 60.000 euros pendents d’adjudicar en ajudes de lloguer de l’any passat.

L’Ajuntament de Sant Antoni treballa en unes bases per crear una convocatòria extraordinària d’ajudes. Es podran habilitar amb una part de la partida dels 748.556 euros del romanent disponible per a Serveis Socials per la Covid-19. Al darrer ple també es va aprovar per unanimitat reactivar de manera urgent la creació d’unes bases i una partida per a 2021 per a una convocatòria anual d’ajudes al lloguer per a joves del municipi de Sant Antoni.

L’Ajuntament de Sant Joan està treballant en la redacció d’unes bases per a poder ajudar a les persones més afectades en aquesta crisi a pagar el seu lloguer, però encara es desconeix la quantia.

El Consell de Formentera s’ha estimat més esperar a la convocatòria d’ajudes del Govern per fer unes subvencions específiques i complementàries a les de l’Executiu autonòmic per als afectats per la crisi de la Covid-19.

El Consell d’Eivissa no oferirà ajudes al lloguer perquè ja ho fan el Govern i els ajuntaments, però té previst iniciar un servei gratuït de mediació entre propietaris i inquilins. S’està tancant amb la Cambra de Comerç per poder-ho iniciar com més aviat millor. El problema és que no tenen competències i han demanat al Govern que els habilités sense èxit, per la qual cosa encara estan treballant per trobar la fórmula legal adequada.

D’altra banda, el Govern de les Illes Balears convocarà a finals del mes de juny una nova línia d’ajudes de lloguer específiques per a persones afectades per la crisi Covid-19 dotada amb un mínim de 2,4 milions d’euros que es pot incrementar. És per llogaters que hagin perdut la feina o aturat l’activitat, inclòs a un ERTO, reducció de jornada o pèrdua d’ingressos en el cas d’autònoms. Igualment, han recordat que també està ja a disposició de la ciutadania la línia oberta per l’Estat de crèdits ICO per pagar el lloguer. D’altra banda, aquesta setmana també s’han presentat les ajudes de lloguer 2020, que es poden demanar des d’aquest dimarts 2 de juny. Es poden sol·licitar fins al 31 de juliol. Aquesta convocatòria té la dotació econòmica més alta fins ara: 8.836.000 euros. Es pagarà dins l’exercici 2020 i no l’any següent com es feia habitualment per facilitar la liquiditat a les famílies en un moment de crisi.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Govern augmenta un 12% la inversió a Menorca en els pressupostos de 2021

Es preveu tirar endavant 77 habitatges protegits, noves residències, les seus de l'Escola d'Adults i el Conservatori o les reformes...

Inici tímid de les preguntes d’iniciativa ciutadana al Parlament

Només una pregunta d'iniciativa ciutadana s'ha presentat a la cambra, des que es va posar en marxa fa un mes...

PP i Ciutadans aproven els pressupostos del Consell d’Eivissa

Els comptes han rebut el vot en contra de PSOE i Unides Podem i ascendeixen a 102 milions d'euros

La Diada de Mallorca retrà homenatge a les víctimes de la pandèmia

Sota la premissa, Cultura i Solidaritat, s'han organitzat més de 70 actes arreu de l'illa