X

Trapero diu que no va poder planificar l’operatiu del 20 de setembre perquè no l’avisaren amb prou temps

El major dels Mossos, Sánchez i Cuixart han quedat en llibertat i sense cap mesura cautelar

06/10/2017

Trapero diu que no va poder planificar l’operatiu del 20 de setembre perquè no l’avisaren amb prou temps

La sortida del major dels Mossos, Josep Lluis Trapero, de l'Audiència Nacional. / EFE

11

La Fiscalia de l’Audiència Nacional no ha demanat cap mesura cautelar per al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ha quedat en llibertat després de declarar com a investigat per un delicte de sedició en relació al setge a la Guàrdia Civil en una operació contra els preparatius de l’1-O el 20 de setembre. Trapero ha assegurat que no va poder planificar l’operatiu del 20 de setembre perquè no l’avisaren amb la suficient antelació.

Segons han informat a l’agència Efe fonts jurídiques, la Fiscalia no ha demanat ni presó ni cap altra mesura cautelar per a Trapero ni tampoc per als altres tres investigats, la intendent dels Mossos Teresa Laplana i els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per la qual cosa tots ells han quedat en llibertat.

Abans de la compareixença davant la jutge Carmen Lamela, la Fiscalia ha aportat nova documentació sobre els fets del 20 i 21 de setembre, per la qual cosa TRapero i els altres tres investigats en aquesta causa podrien tornar a ser citats, segons han informat fonts de l’Audiència Nacional.

Això ha provocat que alguns dels investigats demanessin la suspensió de les declaracions, però Trapero ha volgut declarar i finalment la jutge ha optat per celebrar les compareixences.

Després de Trapero ha comparegut davant la jutge el president de l’ANC, Jordi Sánchez, que s’ha limitat a respondre les preguntes del seu advocat, mentre que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, no ha prestat finalment declaració a l’espera d’estudiar la documentació aportada avui per la Fiscalia.

Abans de Trapero, ha intervingut per videoconferència la intendent dels Mossos Teresa Laplana, citada també avui per declarar com a investigada per sedició pel setge a la Guàrdia Civil del 20 de setembre.

La jutge li ha eximit de traslladar-se a l’Audiència Nacional després d’acreditar l’agent que pateix un problema de salut que li impedeix desplaçar-se. Laplana finalment amb prou feines ha declarat a causa del seu estat de salut, segons les fonts de l’Audiència Nacional.

Després de quedar en llibertat, el cap dels Mossos ha abandonat la seu de l’Audiència Nacional amb cotxe entre aplaudiments de polítics independentistes que han acudit per donar-li suport als investigats en aquesta causa i també amb crits de “traïdor” d’un grup de ciutadans que es trobava al carrer Gènova.

Trapero, que estava citat a les 9.00 hores, ha arribat mitja hora abans a l’Audiència Nacional vestit d’uniforme, amb aspecte seriós i escortat a cada costat per dos comissaris dels Mossos també uniformats. Es tracta de Joan Carles Molinero, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, i de Ferrán López, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, i a qui Trapero va enviar a algunes de les reunions de coordinació policial amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per impedir el referèndum de l’1-O.

Els Mossos ja van avançar que Trapero sostindria en la seva compareixença que la policia catalana ha complert “estrictament” les ordres judicials i de la Fiscalia en les seves actuacions sobre el referèndum de l’1-O.

En una sèrie de missatges a Twitter i en una carta que la cúpula dels Mossos va remetre a tots els agents, els comandaments van assegurar que el major aportaria tota la informació sobre les actuacions que la policia autonòmica va dur a terme en el dispositiu del 20 de setembre.

Després d’admetre la denúncia de la Fiscalia per aquests fets, la jutge va demanar l’atestat a l’institut armat, que inclou fins a sis peticions per escrit de la Guàrdia Civil als Mossos en relació amb els incidents, contestades -en algun cas dues hores després- amb respostes concises que s’havia donat tràmit a la sol·licitud.

 

Ampli dispositiu de seguretat

Davant l’Audiència Nacional, avui el dispositiu de seguretat era més ampli de l’habitual. S’ha produït algun petit incident quan un grup de ciutadans ha intentat desplegar una pancarta contra el Govern de Catalunya i la policia nacional els ho ha impedit. També els membres de partits sobiranistes que s’han atracat fins a l’Audiència per donar suport als investigats s’han queixat perquè la policia no els ha permès atracar-se als investigats.

A la concentració de suport davant l’Audiència Nacional, hi han acudit membres del PdeCat, Esquerra Republicana, En Comú Podem i EH Bildu.

06/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT