X

Tres menors són detinguts per suplantació d’identitat i per delicte contra la intimitat

Dos d'ells accediren il·legítimament als comptes dels seus companys i un tercer va difondre imatges íntimes d'un company

20/04/2024

Tres menors són detinguts per suplantació d’identitat i per delicte contra la intimitat

La Policia Nacional a Palma ha detingut tres menors d’edat per tres fets diferents, dos d’ells com a presumptes autors d’un delicte de revelació de secrets i amenaces i un tercer com a presumpte autor d’un delicte contra la intimitat.

Per una banda, la Policia Nacional ha esclarit dos delictes en els quals s’han vist embolicats menors d’edat, els quals s’haurien aprofitat de la confiança que tenien amb altres companys de curs per aconseguir les credencials dels seus comptes personals escolars, i s’haurien introduït en els seus perfils sense el seu coneixement ni autorització i suplantat la seva identitat, fent-se passar per ells.

En un dels fets, un menor que coneixia les claus d’accés al compte d’un company, s’hi va introduir i va començar a enviar missatges fora de to i entaular converses amb altres alumnes fent-se passar pel seu company, i va arribar a dur a terme amenaces o proposicions sexuals.

En l’altre fet, es tractava d’un accés il·legal al compte d’una companya perpetrat per una altra alumna del seu curs que coneixia les seves credencials, fent comentaris contra els professors, queixant-se del treball escolar, i arribant a insultar i amenaçar a diversos integrants de l’equip escolar, sempre utilitzant el nom del perfil al qual havia accedit il·legalment.

Rebudes les dues denúncies en el Grup de Delictes Tecnològics de la Policia Nacional es van iniciar les primeres investigacions exonerant els titulars dels comptes que havien produït els fets, ja que aquests escolars no tenien res a veure amb l’ocorregut. Després de contactar amb el centre docent, es va poder comprovar la veracitat de les manifestacions dels alumnes innocents que s’havien convertit en víctimes. Persones desconegudes havien usat els seus comptes sense el seu coneixement ni autorització i havien dut a terme els fets denunciats.

En estreta col·laboració amb els centres docents afectats es va aconseguir identificar els presumptes autors, menors d’edat i alumnes del mateix curs. Aquests menors van poder ser assenyalats per mitjà de tècniques de recerca tecnològica, i van ser detinguts com a presumptes autors dels fets.

Per una altra banda, els agents aconseguiren esclarir un tercer delicte, també comès per un menor que hauria difós i publicat en una reconeguda xarxa social una fotografia íntima que hauria pres a un altre menor a les dutxes d’unes instal·lacions esportives sense el seu consentiment. La víctima, en adonar-se d’això, li  va recriminar a qui hauria fet la fotografia, i li va demanar que l’esborrés i que no se la passés a ningú. Però, posteriorment, va tenir coneixement que no sols no l’havia esborrat, sinó que fins i tot l’hauria mostrat a tercers i pujat a una xarxa social. Les autoritats van poder corroborar la identitat del presumpte autor tant de la fotografia com de la subsegüent difusió.

És important insistir que les credencials d’accés a comptes personals a internet són privades i intransferibles i que introduir-se sense permís en els perfils d’altres persones és un delicte previst en el Codi Penal.

Convé recordar que la presa de fotografies en una esfera íntima, a tercers, sense el seu consentiment per a després difondre-les, també és una conducta delictiva amb la seva corresponent pena, però que, atesa la condició de menor de la víctima podria, fins i tot, ser considerada un tipus de distribució de pornografia infantil, la qual cosa agreuja enormement el fet, si bé, deixant al marge aquest aspecte, el mal que se li pot produir a la víctima en difondre aquest tipus d’imatges és molt greu.

20/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris