X

Tres promocions de l’Ibavi a Eivissa, reconegudes per la seva innovació arquitectònica

La XVI Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (BEAU) premia tres projectes fets a solars cedits per l'Ajuntament d'Eivissa

06/11/2023

Tres promocions de l’Ibavi a Eivissa, reconegudes per la seva innovació arquitectònica

Enric Fernández

La setzena edició de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU) ha premiat enguany tres projectes de l’Institut Balear de l’Habitatge. Tres promocions públiques de pisos que l’Ibavi ha aixecat els darrers anys al municipi d’Eivissa i que han estat reconegudes per la seva vocació innovadora i de protecció del medi ambient. Hem parlat amb els tres bufets d’arquitectes de les illes que han estat reconeguts, tots una fita històrica, entre els 20 millors projectes arquitectònics de tot l’Estat.

La primera de les promocions eivissenques premiades per la biennal són els 19 habitatges que Juan Miguel Tizón i Pep Ripoll van concebre el 2008 pel solar que l’Ajuntament d’Eivissa va cedir al carrer Xarc. 19 apartaments repartits en cinc plantes, amb la casa pagesa pitiüsa com a model, vinculant cada racó i material triat al clima i el mode de vida eivissenc. Tots els habitatges tenen com a mínim dues orientacions que milloren ventilació i il·luminació.

Reduir la petjada energètica i aprofitar material constructiu de km. zero són objectius també assolits als 24 habitatges de l’avinguda Pere Matutes, a Platja d’en Bossa. Un projecte de 2018 dissenyat per l’Estudi 08014 de Barcelona, que compta amb l’arquitecta eivissenca Sandra Torres Molina, qui parla d’un volum compacte amb quatre patis centrals que regulen de forma natural la climatització de l’edifici.

Per últim, les Raw Rooms o cases de terra que ofereixen 43 apartaments socials al carrer Maria Teresa de León, han estat obra del bufet Peris Toral. Enclavades dins d’un entorn urbà tan heterogeni com Platja d’en Bossa, la proposta organitza tres unitats de fins a 4 habitatges per replà al voltant d’un pati. Els murs, de terra compactada, ajuden a la inèrcia tèrmica i aïllen al mateix temps les remors entre vesins.

Els tres projectes de l’Ibavi a Eivissa han suposat tota una feinada pels arquitectes i constructors, esforç finalment reconegut per la BEAU amb exposició inclosa a la Reial Fàbrica d’Artilleria de Sevilla.

06/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris