X

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó per a Valtonyc

Per injúries a la Corona, un delicte d'amenaces i enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes en algunes de les seves lletres

20/02/2018

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó per a Valtonyc

19

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de l’Audiència Nacional de tres anys i mig de presó per al raper Josep Miquel Arenas Beltrán, més conegut com a ‘Valtonyc‘, per injúries a la Corona, un delicte d’amenaces i enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes en les lletres d’alguns dels seus temes musicals.


 La defensa de Valtonyc recorrerà la sentència davant el TC perquè és una “autèntica aberració” 
Llegeix aquí la sentència íntegra, en PDF, del Suprem

Segons la sentència ara ratificada, les cançons inclouen expressions en suport a les organitzacions terroristes GRAPO, ETA, i a alguns dels seus membres, així com contra el rei i els seus familiars, i contra el president del Círculo BalearJorge Campos, contra qui es van dirigir les amenaces. Campos, en declaracions a IB3 Ràdio, s’ha mostrat satisfet en la sentència i ha assegurat que Valtonyc “és un delinqüent” i que “s’ha fet justícia”. També ha exigit la dimissió de tots els càrrecs polítics que donen suport al raper mallorquí

Per la seva banda, la Plataforma en suport a Valtonyc ha assegurat que la propera passa serà interposar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional. Pep Alonso, membre de la plataforma, ha assenyalat que el president del Círculo Balear “es dedica principalment a perseguir a militants de moviments d’esquerres”.

L’alt tribunal rebutja els arguments de l’acusat, que va defensar haver actuat en exercici dels seus drets a la llibertat d’expressió i a la creació artística, i va subratllar que el llenguatge del rap és extrem, provocador, al·legòric i simbòlic.

El Suprem rebutja els seus arguments en considerar que n’hi ha prou amb llegir els fets declarats provats en la sentència “per comprendre la gravetat de les expressions contingudes i el seu correcte encaix en els tipus penals de referència. La sentència d’instància no “reelabora”, “ni extreu de context les lletres, gens innòcues per si mateixes, sinó que el que fa és agrupar-les (…) en la fonamentació jurídica a fi d’adequar-les en els tipus penals atribuïts a l’acusat”, explica en un comunicat l’òrgan.

La sentència analitza la doctrina del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el delicte d’enaltiment del terrorisme, i recorda que, segons el TC, ha de produir-se una situació de risc per a les persones o drets de tercers o per al mateix sistema de llibertats.

D’acord al Constitucional, la sanció penal de les conductes d’enaltiment del terrorisme sancionades a l’article 578 suposa una legítima ingerència en l’àmbit de la llibertat d’expressió dels seus autors “en la mesura en què puguin ser considerades com una manifestació del discurs de l’odi per propiciar o encoratjar, encara que sigui de manera indirecta, una situació de risc per a les persones o drets de tercers o per al mateix sistema de llibertats”.

20/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT