societat

El Suprem ha decidit sobre l’impost en la hipoteca: la banca guanya, el client haurà de pagar

L'alt tribunal ha acordat que sigui el client qui aboni l'impost d'Actes Jurídics Documentats vinculat a la firma d'una hipoteca

El+Suprem+ha+decidit+sobre+l%27impost+en+la+hipoteca%3A+la+banca+guanya%2C+el+client+haur%C3%A0+de+pagar

El Tribunal Suprem ha acordat avui dimarts 6 de novembre que sigui el client qui aboni l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD) vinculat a la firma d’una hipoteca, amb la qual cosa fa un pas enrere en la recent doctrina, dictada fa tres setmanes, que imposava a la banca el pagament d’aquest gravamen.

Després de dos dies de deliberacions, el ple de la sala contenciosa administrativa ha decidit, per 15 vots contra 13, rebutjar els recursos plantejats i recuperar la doctrina anterior a la sentència del 18 d’octubre, de manera que sigui l’hipotecat el que assumeixi la taxa.

En les sentències, que es coneixeran en els propers dies, l’alt tribunal recupera el criteri vigent fins al 16 d’octubre, segons el qual és el client qui es beneficia en inscriure la hipoteca en el Registre de la Propietat i, per tant, ha de pagar la taxa. En tres sentències divulgades el passat 18 d’octubre, el Suprem es desdeia de la seva doctrina anterior i optava perquè foren les entitats financeres les que es fessin càrrec de l’impost, en considerar que el subjecte passiu era el prestador, i no el prestatari.

La decisió li costava als bancs la pèrdua de 5.000 milions d’euros de cotització borsària en un sol dia, i obligava al president de la sala, Luis Maria Deu Picazo, a convocar un ple que va començar ahir dilluns i que s’ha perllongat durant prop de 16 hores.

Les associacions de consumidors s’han apressat a criticar la decisió, i Facua ha acusat al sector financer de difondre missatges “enganyosos i alarmistes” per no haver d’assumir l’impost; així mateix, un portaveu ha mostrat la seva confiança en què, igual que va ocórrer amb les clàusules terra, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) farà justícia.

Quant a les entitats financeres, a part d’insistir en la seva voluntat d’acatar les decisions judicials i de demanar seguretat jurídica, no s’han pronunciat encara de forma explícita sobre la decisió.

Si ahir, després de la primera jornada de deliberacions del ple, el principal indicador de la Borsa espanyola, l’IBEX 35, va pujar un 0,20% animat pel sector financer, avui la sessió ha transcorregut en sentit contrari, i el selectiu s’ha deixat un 0,24% i els 9.000 punts llastrat per la banca, encara que cal esperar que en la sessió de matí recuperin el terreny perdut.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

L’exinspector de blanqueig de la policia nega haver filtrat informes del cas Cursach

Tres agents de blanqueig han declarat com a investigats davant els fiscals venguts de Madrid

Autoritat Portuària subhasta per 153 euros el vaixell incendiat al port de Maó el 2011

La primera oferta per a l'Aristima va ser de 600.000 euros i desballestar-lo costava 25.000

PIME promou el ‘Tax Free’ per estimular les vendes dels britànics als comerços de Menorca

Consideren que facilitar-los la devolució de l'IVA quan siguin extracomunitaris serà un bon reclam comercial

El GOB avisa: el nou moll de formigó de Cala Corb afecta greument la fauna marina

El projecte, pressupostat en gairebé 2 milions d'euros, preveia inicialment que l'estructura fos de llenya