X

Trobades 20 víctimes més en l’exhumació al cementeri de Son Coletes on podrien estar les milicianes de Bayo

Es creu que tres esquelets complets de dona podrien ser del grup de les cinc infermeres de l'expedició de Bayo que foren assassinades pels falangistes

22/03/2023

Trobades 20 víctimes més en l’exhumació al cementeri de Son Coletes on podrien estar les milicianes de Bayo

Redacció

13 esquelets complets, tres dels quals de dones que es creu que podrien formar part del grup de les cinc infermeres milicianes de l’expedició del capità Bayo assassinades per tropes falangistes a càrrec del comte Rossi el setembre de 1936. És el balanç de la troballa de 20 noves restes de víctimes de la repressió franquista a Mallorca posterior a l’alçament del 18 de juliol en els treballs d’exhumació al cementeri de Son Coletes, a Manacor. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que totes les restes descobertes ara són de milicians.

“Les hem trobades unes damunt les altres i boca avall, a més de cobertes de calç. Una imatge cruenta que reflecteix la violència que es va exercir, especialment contra les dones, abans d’acabar amb les vides de les persones”, ha declarat el vicepresident del Govern i conseller de Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

El de les infermeres catalanes i el de les Roges del Molinar serien, d’acord amb la documentació històrica, els dos únics grups de dones assassinades i enterrades juntes després de l’alçament militar del juliol. És aquesta la informació que sustenta el pensament que els tres esquelets femenins anunciats avui pertanyen al grup de les primeres.

A Son Coletes encara queden àrees per per explorar i fosses per obrir. Ja s’hi han trobat 106 persones assassinades.

La trobada de vint noves víctimes de la repressió falangista s’ha produït a les zones 7 i 12 del mapa distribuït pel Govern

22/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris