X

Troben més de 20 cossos víctimes de la Guerra Civil en la fossa de Porreres

Després que divendres passat trobaren dues fosses comunes, han detectat que hi ha més cossos a baix

15/02/2021

Troben més de 20 cossos víctimes de la Guerra Civil en la fossa de Porreres

Redacció

La directora de l’excavació, Lourdes Herrasti, de la societat científica Aranzadi, ha anunciat aquest dilluns que han trobat restes de més de 20 persones en les cinc fosses trobades des que la setmana passada van començar els treballs d’excavació de la segona fase en la fossa de Porreres.

“Ara com ara, el recompte genèric és de més de 20 individus en totes les fosses que tenim a la vista”, ha assegurat Herrasti en una connexió en directe amb els treballs que es desenvolupen en el cementiri municipal per trobar cossos de desapareguts de la Guerra Civil.

Després que divendres passat els investigadors trobaren dues fosses comunes en la zona d’excavació, Herrasti ha afegit aquest dilluns que els tres cossos trobats aquell dia en una d’aquestes fosses s’estan retirant perquè han detectat que hi ha més cossos a baix.

Ha detallat que en la fossa que han trobat sota una gran placa de formigó que van retirar entre el primer i segon dia de treball, la denominada fossa 10, que presenta les mesures habituals de 1,30 per 2 metres, “hi ha restes d’almenys 9 individus”, i encara no se sap si baix hi ha alguna capa més. “És possible que sota hi hagi un número major”, ha advertit.

“Són tots homes amb roba d’abric, la qual cosa concorda amb la idea que teníem que siguin de gener de 1937”, ha explicat. Ha puntualitzat que “estan tal com van caure”, alguns cap per avall, altres cap per amunt i els altres en posició lateral. Alguns porten “sabata bona d’hivern” i dos d’ells amb sola d’espardenya.

Un dels homes porta posat un abric o gavany i un altre “conserva perfectament el cinturó”.

En aquesta fossa 10 han aparegut a més tres casquets d’arma curta, i en la 11 també hi ha casquets i diversos projectils “un clarament al costat d’un crani que el va travessar”.

En la fossa 5, la que va quedar per excavar en la primera fase d’exhumació en el cementiri de Porreres iniciada en 2016, situada en l’extrem sota la capella i que ocupava tot l’angle d’aquesta, de nou amb una grandària 1,30 per 2 metres, els investigadors calculen que hi ha “més de 7 persones”.

Entre els objectes trobats en la fossa 5 figuren un tinter i una moneda. Sobre la presència d’aquests objectes, Herrasti ha indicat que probablement els portaven en les butxaques, perquè es creu que les víctimes procedeixen de les presons de Can Mir o de Bellver, i pensaven que era una saca d’alliberament, però van ser conduïts a l’oratori de Porreres on van ser assassinats

En una altra fossa hi ha restes de més de 2 persones; en una altra més hi ha restes d’una persona i Herrasti ha advertit que segurament hi havia més però va quedar destruïda amb la placa de formigó; i en la fossa 11 hi ha restes de tres persones en la part superficial i “sota hi ha més”.

Memorial per als cossos sense identificar

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha assegurat que “trobar més de 20 cossos de persones represaliades és un treball fantàstic”, sobretot per a “les famílies que porten 85 anys esperant”. “Encara que sigui tard, al final es poden impulsar aquests treballs que són tan necessaris”, ha dit Jurado.

Sobre les restes que no es puguin identificar, Jurado ha explicat que el Govern es planteja fer un memorial, “que està en fase d’estudi”, on dipositar els cossos trobats en les diferents fosses i que no hagin pogut ser identificats.

De la mateixa manera, els objectes que no tinguin un destinatari concret per ser identificats per les famílies, podrien passar a formar part d’una exposició i constituir un fons museístic de memòria democràtica “per a fer pedagogia sobre l’ocorregut”, ha agregat Jurado, que considera “molt important poder conservar aquests elements”.

La intervenció és la continuació de la duta a terme al novembre de 2016, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes, de les quals 14 van ser identificades i les seves restes es van retornar a les seves famílies.

En aquella intervenció es van localitzar nou fosses comunes, que van ser excavades íntegrament, a excepció de la fossa número 5, que es trobava sota el bloc de nínxols construïts en la part central de la parcel·la, i que s’estimava que podria contenir, almenys, restes de sis persones. Aquest dilluns s’ha confirmat que almenys en són 7.

15/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris