X
12

Creix la urbanització al litoral de Menorca: el 10,5% ja està construït

Sant Lluís és el municipi que té més costa edificada i Ferreries el que manco

28/12/2019

Creix la urbanització al litoral de Menorca: el 10,5%25 ja està construït

Creix la urbanització del litoral de Menorca. El 10% del primer quilòmetre de costa té construccions però, des de la mar, se’n veuen a un terç del territori. El GOB avisa que la tendència augmentarà ja que queda un milió de metres quadrats autoritzats pendents d’urbanitzar a l’illa.

Amb l’aprovació del Pla Territorial de Menorca l’any 2003, es van desclassificar unes 60.000 places turístiques, la majoria al litoral menorquí. Tot i que el Consell va aconseguir frenar molt la construcció a l’illa, fins i tot, a costa d’indemnitzacions milionàries, moltes parcel·les no es van poder desclassificar.

El 2002 el territori artificial, és a dir construït, era el 9% del litoral; ara arriba al 10,5%. Encara el 59,5 es manté verge. Fins al 2007 va créixer a un ritme de l’1,6% anual. Els darrers 10 anys, al 0,4% anual. Per municipis, Sant Lluís és el que té més costa construïda, 22,1% del total. Ferreries, només l’1,9%. A més, Ferreries encara preserva verge el 80% del primer quilòmetre litoral.

Per preservar més zones d’alt valor natural, el GOB Menorca proposa invertir els fons de l’impost de turisme sostenible en les indemnitzacions que costaria desclassificar zones que no es van poder rescatar el 2003.

Mentrestant, el GOB intenta que els creixements urbanístics previstos siguin autosuficients des del punt de vista energètic i facin el menor mal ambiental possible. L’altre debat és si s’ha de construir en altura o en extensió, que consumeix més territori. La normativa actual permet una planta baixa i dos pisos per a les noves construccions hoteleres.

28/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT