economia

Un 9,3% de tots els treballadors de les Illes estan en ERTO

En total hi ha 38.649 treballadors afectats

Imatge d'arxiu. /EFE


Quant al nombre de treballadors inclosos en un ERTO, les dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions reflecteixen un augment respecte al mes anterior. Així, a les Illes Balears hi ha 38.649 treballadors afectats per un ERTO, un 9,9% més que les 35.156 persones registrades el mes de gener.

En el conjunt d’Espanya, el nombre de treballadors en un ERTO va augmentar en 160.414 persones durant febrer, la qual cosa va deixar la xifra total de personal protegit en 899.393, segons les dades proporcionades aquest dimarts pel Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social.

Geogràficament, existeix una important concentració en les zones amb major activitat turística. En concret, Las Palmas és la província amb més treballadors en ERTO (gairebé un 16% dels seus afiliats). Li segueix Santa Cruz de Tenerife, amb un 13%, i Balears, amb un 9,34% dels seus treballadors en ERTO.

Jaén és, per contra, la província que menys treballadors té en aquests mecanismes, amb un 3% del total.

D’aquesta quantitat, 645.744 persones, el 71% del total, ho estan en algunes de les modalitats que es van posar en marxa a partir de l’1 d’octubre, prorrogats a partir de l’1 de febrer, i que comporten exoneracions en les cotitzacions socials.

En concret, 133.520 persones estan acollides a ERTO d’impediment, altres 224.813 a ERTO de limitació i altres 287.411 a ERTO de sectors molt protegits i la seva cadena de valor.

Fora d’aquestes modalitats, ja sense exoneracions, hi ha altres 253.639 persones en ERTO de Força Major o ETOP (causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció).

A més, de les 900.000 persones en ERTO al tancament del mes, 218.047, gairebé el 25% del total, estan suspeses a temps parcial, un percentatge similar de mesos anteriors.

Des del moment més agut de la crisi, a l’abril de 2020, s’ha produït un descens de 2,5 milions, segons data de notificació, xifra que representa un descens del 75%.

La Seguretat Social explica que aquestes xifres “es mantenen més o menys estables” des del mes de setembre, la qual cosa indica que la segona i tercera ona de la pandèmia “han tingut un efecte molt de menor que la primera en aquest sentit”.

Tenint en compte el nombre de persones en alta en un ERTO, situació que porta un desfasament respecte al moment de la notificació, la Seguretat Social apunta que el nombre de treballadors en ERTO va disminuir en 28.903 persones al febrer.

El nombre de treballadors en ERTO suposa el 6,26% del total d’afiliats (del Règim General, sense Especials), amb una gran concentració sectorial en cinc activitats que tenen a més del 40% dels seus ocupats acollits a un d’aquests expedients i sumen gairebé mig milió de persones.

Aquestes cinc activitats, que formen part dels sectors molt protegits, comprenen els serveis d’allotjament (119.389 persones, el 63% dels seus afiliats), les agències de viatges (57%), activitats de jocs d’atzar, transport aeri i serveis de menjars i begudes (aquestes tres últimes amb el 40-50% empleats en ERTO).

Geogràficament, també existeix una important concentració en les zones amb major activitat turística i, en concret, Las Palmas és la província amb més treballadors en ERTO (gairebé un 16% dels seus afiliats), seguida per Santa Cruz de Tenerife (13%) i Balears (12,4%).

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’Associació d’Habitatges Turístics d’Eivissa espera arribar al 85% d’ocupació al juliol i agost

A Eivissa hi ha 120 cases de camp que es lloguen turísticament i 25 empreses comercialitzadores

El 80% dels sol·licitants de l’ingrés mínim vital o la renda social garantida encara no han rebut resposta

Les ONGs que atenen la població més vulnerable a les Illes denuncien que en molts casos les condicions i la...

Davallada d’Espanya al rànquing d’impacte econòmic generat pel turisme

L'aportació del turisme al PIB d'Espanya va caure del 14,1% al 2019 al 5,9% al 2020