X

Un 30% dels projectes immobiliaris a Mallorca, paralitzats perquè no es donen llicències

La manca de sòl és un problema per als promotors, que constaten un creixement de l'activitat per tercer any

21/09/2018

Un 30%25 dels projectes immobiliaris a Mallorca, paralitzats perquè no es donen llicències

14

El 30% dels projectes immobiliaris que hi ha actualment a Mallorca es troben paralitzats perquè no arriben les llicències. És un dels obstacles que -segons els promotors de les Illes- frenen l’activitat en un any en què es confirma el seu rellançament per tercer any consecutiu. Segons ha informat en una entrevista a IB3 Ràdio el president de Proinba, Luis Martín, el nombre d’habitatges activats durant el primer semestre d’enguany ha crescut un 22% respecte de l’any passat.

Entre gener i juny s’ha obert expedient per construir 905 habitatges de tot tipus, amb una lleu davallada dels unifamiliars, el manteniment dels adossats i un increment dels plurifamiliars. I la projecció que el sector estima per a final d’any parla de 1.800 pisos. Una dada, però, que no es podrà fer realitat -adverteix Luis Martín- perquè hi ha un retard en les llicències, de manera que la previsió és que enguany es facin 1.200 habitatges, 600 manco dels sol·licitats. El motiu s’ha de cercar en el col·lapse a les administracions “per manca de personal o per manca de mitjans tècnics”, assegura Martín, que veu també que”la legislació sobrevenguda ha complicat molt el tema de les llicències”.

Aquest embós en la concessió de permisos suposa un fre al ritme de l’activitat, però també ho és la manca de sòl. Segons Martín, socialment hi ha el consens d’utilitzar el mínim terreny possible per edificar, però la demanda actual exigeix solucions. “Mentre la qualificació que tengui el sòl sigui lliure, serà car, perquè és tremendament escàs; i mentre hi hagi demanda que pagui per aquest sòl, encara que sigui car, serà molt complicat. L’única manera és utilitzar el sòl públic com a element corrector”, opina el president dels promotors qui, a més d’alliberar part dels terrenys en mans públiques, parla també de requalificar les densitats i altures en les construccions ja existents, entre altres propostes.

El mercat, per tant, es basa en una forta demanda i una oferta escassa i molt cara, inaccessible per a una part de la població. Un fet que, sense la intervenció de les administracions -alerta Luis Martín- pot derivar en un important problema social.

 

21/09/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT