economia

Un 36% de la gent que treballava abans de la crisi del coronavirus ja no ho fa

L'OCU estima una pèrdua global a les llars espanyoles de més de 23.000 milions d'euros a causa de la crisi del coronavirus

María José López (Europa Press)


Una enquesta de l’OCU revela que el 36% de les persones que estava treballant abans de la crisi no ho està fent actualment a causa de la pèrdua d’ocupació o a situacions d’inactivitat com els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs). Entre els treballadors per compte d’altri, el 40% creu que és probable o molt probable que en els pròxims mesos perdi el seu treball a conseqüència de la crisi del coronavirus.

D’altra banda, el 74% de les llars espanyoles ha sofert pèrdues econòmiques a causa del coronavirus, amb una mitjana de 1.715 euros per llar, mentre que el 10% té serioses dificultats per arribar a fi de mes.

En termes absoluts, segons l’OCU, les pèrdues més importants són les que s’han produït en inversions, encara que afecten únicament el 21% de les llars. Les pèrdues ocasionades per la reducció d’ingressos professionals són les que afecten un major nombre de llars, pràcticament a la meitat (48%) amb una pèrdua mitjana de 1.573 euros per llar.

Així mateix, el 37% de llars espanyoles ha perdut diners per mor de la cancel·lació de viatges, amb una mitjana de 491 euros per família.

Si es té en compte el total de llars espanyoles, hagin perdut diners o no, la pèrdua econòmica mitjana per llar seria de 1.258 euros. Multiplicant aquesta xifra pel nombre de llars espanyoles (18.625.700), l’OCU estima a dia 15 de maig una pèrdua global a les llars espanyoles de més de 23.000 milions d’euros a causa de la crisi del coronavirus.

D’altra banda, fins a un 8% dels enquestats troba molt difícil o impossible fer front al pagament de la hipoteca, mentre que el nombre de llars amb serioses dificultats per pagar un altre tipus de préstecs arriba al 12%.

En una situació d’alarma sanitària com l’actual destaca, segons l’OCU, el percentatge de població (12%) que troba molt difícil o impossible fer front a les despeses relacionades amb la salut (consultes mèdiques o medicaments).

D’altra banda, el 36% de les llars que tenien estalvis ha hagut de fer ús d’ells per fer front a les despeses bàsiques de la llar i un 30% addicional creu que haurà de fer-ho en algun moment.

L’enquesta revela a més que el 21% de les llars espanyoles ha sol·licitat alguna ajuda o prestació econòmica no relacionada amb l’ERTO i que l’ajornament dels pagaments és la solució a la qual han recorregut moltes llars: 13% per a pagar les factures d’energia, 11% per a la quota de lloguer.

Respecte als ajornaments per al pagament de la hipoteca, no sols l’han sol·licitat els qui compleixen els requisits establerts pel Govern (7%) sinó que fins i tot els qui no el compleixen també ho han hagut de demanar. Un 8% dels enquestats ha sol·licitat la suspensió o ajornament de quotes de crèdits de consum.

Tenint en compte als qui estaven treballant abans de la crisi del coronavirus, només el 33% continua treballant sense haver vist reduïts els seus ingressos. La resta dels enquestats ha perdut part del seu salari o ingressos (31%), està temporalment inactiu (26%) o ha perdut la seva ocupació (10%).

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les Pitiüses han estat les illes més triades de les Balears pel turisme nacional

Segons Logitravel, Eivissa ha tingut un creixement del 14% i Formentera del 7%

Un 30% de locals de restauració han tancat des que va començar la pandèmia

Un d'aquests casos és el d'en Francisco que el dia 30 de novembre abaixarà la persiana del seu local

Algaida i Porreres uneixen forces per potenciar el petit comerç

Els dos municipis faran formacio perquè es millori la presència a internet i xarxes socials

Les claus sobre el projecte d’ampliació que vol fer AENA a l’aeroport de Palma

En el projecte final AENA elimina 8 posicions d'aparcament en remot, és a dir, sense finger, per compensar aquestes vuit...