X

Un any de la primera Llei de l’eutanàsia a Espanya: “A vegades la vida és més dura que la mort i s’ha de dir i normalitzar”

A les Balears, només s'ha conegut el cas d'una dona, de 59 anys, que patia esclerosi múltiple progressiva

24/03/2022

Un any de la primera Llei de l’eutanàsia a Espanya: “A vegades la vida és més dura que la mort i s’ha de dir i normalitzar”

Imatge d'arxiu.

12

Tal dia com avui, el Congrés dels Diputats aprovava la primera Llei de l’eutanàsia a Espanya amb una àmplia majoria. Una llei que anava endavant gràcies al suport de l’esquerra, el PNB i Ciutadans, però amb el rebuig del PP i Vox. Llavors Salvador Illa era el ministre de Sanitat.

Espanya es convertia així en el sisè país que regulava el dret a morir. Un tabú que destapava als anys 90 el gallec Ramón Sampedro, després de quedar tetraplègic. Una història que arribava al Tribunal Suprem i a les grans pantalles del cinema espanyol.

La Llei de l’eutanàsia s’aprovava fa tot just un any, però no entrava en vigor fins al juny. Des de llavors ençà, només dues comunitats autònomes, Catalunya i el País Basc, han dit quantes peticions han rebut.

La resta de comunitats no ho han fet. Un fet que critica l’Associació estatal Derecho a Morir. El seu president, Javier Velasco, critica l’excessiva prudència i aquest secretisme dels executius, ja que diu que se n’ha de parlar per normalitzar el dret a morir.

“S’ha de visibilitazar la mort, rompre el tabú de la mort. A vegades la vida és mes dura que la mort. S’ha de normalitzar”, explica.

Aquí a les Balears, només s’ha conegut el cas d’una dona, de 59 anys, que patia esclerosi múltiple progressiva i que va demanar la prestació a Eivissa. Tot i que la conselleria de Salut no donarà el balanç definitiu de les persones que l’han sol·licitada fins d’aquí a tres mesos, com exigeix la llei, Yolanda Muñoz, presidenta de la Comissió d’Avaluació de la prestació, reconeix que no han rebut un excés de sol·licituds.

24/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT