Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
El coronavirus, a més de revolucionar vides i promeses, també ha violentat el diccionari
L'abraçada icònica a un pare malalt de Covid-19. /EFE
13L’11 de març del 2020, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar que la COVID-19 havia deixat de ser una epidèmia per a convertir-se en una pandèmia, plena de paraules, i de morts. Per a alguns, era una cosa gairebé inversemblant, propi de la ciència-ficció; per a uns altres, el SARS-CoV-2 era un nom que s’estava convertint en gairebé familiar. Des d’aquell dia, el coronavirus, a més de revolucionar vides i promeses, també ha violentat les paraules.
COVID-19: HISTÒRIA D’UNA PARAULA
Poques vegades en la història de la llengua els parlants assisteixen al naixement d’una paraula, perquè en molts casos resulta gairebé impossible localitzar el primer text en el qual es va documentar o la primera conversa en la qual va ser pronunciada. En aquest cas, COVID-19 va aparèixer per primera vegada l’11 de febrer del 2020, un mes abans que es declarés pandèmia.
Conèixer quan va aparèixer per primera vegada aquest terme no és l’única fita, perquè el nom d’aquesta malaltia ha passat, en un temps rècord — només deu mesos—, de ser un acrònim a formar part del lèxic comú —amb la possibilitat d’escriure’l íntegrament en minúscules— i recollir-se al “Diccionari de la llengua espanyola”.
PARAULES NOVES I PARAULES RESCATADES
Al mateix ritme al qual la pandèmia s’estenia per tot el planeta, les autoritats anaven adoptant diferents restriccions: des de l’ús obligatori de les mascaretes, passant pels tocs de queda, fins a arribar a decretar els diferents confinaments.
Per a quan ens vam adonar, un cabal de lèxic tècnic, especialment mèdic, ja havia inundat els mitjans de comunicació i les nostres converses. “Antígens”, “variant”, “cribratge”, “PCR”… es van convertir en paraules conegudes per tots al mateix temps que, tancats a les nostres cases, els parlants comencem a alliberar aquelles que havien passat desapercebudes en les pàgines dels diccionaris durant tants anys i a cobrar força.
PARAULES DE L’ANY
El mes de desembre es va començar a veure la llum amb les diferents vacunes que s’anaven autoritzant per tot el globus. Noms com “Pfizer”, “AstraZeneca”, “Sputnik V” i altres es van convertir en sinònims de “esperança”.
Pel que respecta al nostre treball, i com era d’esperar, la majoria de les veus que van ser candidates a paraula de l’any 2020 estaven relacionades amb l’àmbit sanitari, i va ser “confinament” la que es va alçar com a guanyadora.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia