X

Un any del primer estat d’alarma: 23.800 propostes de sanció i 477 detinguts

3.000 van acabar en multes que oscil·len entre els 600 i els 3.000 euros

14/03/2021

Un any del primer estat d’alarma: 23.800 propostes de sanció i 477 detinguts

Avui es compleix un any de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma a tot el territori espanyol. Una situació inèdita per la ciutadania i que va durar 98 dies. Durant aquest període, les Forces de Seguretat de l’Estat i els cossos de Policia Local van imposar un total de 23.800 propostes de sanció a ciutadans de les illes per no complir les mesures anti covid decretades. D’elles 3.000 se’n van traduir en multes que oscil·len entre els 600 i els 3.000 euros. A més, durant el primer estat d’alarma es van detenir a 477 persones.

Un estat d’alarma que va provocar dubtes entre els partits polítics i també entre alguns juristes. El tribunal constitucional ja es va pronunciar i va aclarir que les limitacions provocades per l’estat d’alarma van ser equilibrades i ajustades. Segons l’advocat i professor associat de dret de la UIB, Sebastià Rubí, l’aplicació d’aquest mecanisme permet al Govern central limitar drets fonamentals, però no la suspensió d’aquests.

Per aquest motiu, el professor no creu que els possibles recursos presentats a les sancions tinguin un llarg recorregut jurídic. A més, recorda que durant el primer estat d’alarma, la policia podia proposar denuncies, però Delegació de Govern era l’organisme competent per sancionar.

A escala nacional, s’han detingut a més de 12.000 persones a tot el país, i s’hantramitat més d’1,3 milions de propostes de sanció, segons el balanç fet pel Ministeri de l’Interior

Aquest no va ser el primer estat d’alarma declarat a Espanya durant la democràcia. L’any 2010, el Govern de Rodríguez zapatero va utilitzar el mateix mecanisme durant la vaga de controladors aeris.

14/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris