X

Un any del primer positiu per coronavirus a les Balears

Aquell contagi va ser el primer de més de 54.000 a la nostra comunitat. Només a Son Espases, han ingressat 1.832 pacients covid i 287 a l'UCI

09/02/2021

Un any del primer positiu per coronavirus a les Balears

Ara fa tot just un any, dia 9 de febrer de 2020, que la societat balear teníem coneixement del primer cas positiu de Coronavirus a les Illes, el segon cas declarat a tot Espanya. Les autoritats sanitàries confirmaven que l’home britànic ingressat a Son Espases tenia la COVID. Havia estat en contacte amb un positiu a una estació d’esquí i en arribar a Mallorca va tenir símptomes. L’aïllaren i iniciaren estudis de contacte.

A partir de llavors a les Illes s’han comptabilitzat més de 53.000 contagis i 600 morts. Un any en què hem passat tres onades, dos estats d’alarma, un confinament sever, desenes de restriccions i una crisi econòmica que ens ha duit de les mamballetes a la crispació.

Els hospitals han hagut de reinventar el seu dia a dia. Josep Pomar, gerent de l’Hospital de Son Espases, assegura que ser els primers en atendre un cas de coronavirus els va servir d’entrenament. Segons Pomar, va ser un avantatge ja que arribaren, tres setmanes després, més preparats a la primera onada.

Durant aquest any. l’hospital de referència de les Illes ha atès a planta 1.832 pacients covid i 287 a l’UCI. Avui, Julio Velasco, cap de la Unitat de Cures Intensives, assegura que des del mes de febrer de l’any passat, l’UCI no ha deixat ni un dia d’atendre pacients covid. Ara, les xifres comencen a baixar, segons Velasco, d’una manera lenta ja que recorda que són pacients molt complexes que necessiten setmanes per millorar.

Fins ara a les Balears s’han realitzat un milió de proves. Més de 700.000 PCRs, 91.000 tests d’antígens i 125.000 d’anticossos. Fer-les aquí, diu Antonio Oliver, cap de Microbiologia de Son Espases, ens fa guanyar temps. En aquests moments, Oliver assegura que en realitzen unes 5.000 diàries. Per això ha estat necessari contractar unes 20 persones més.

Des de la Central Covid, els rastrejadors han detectat més de 123.000 contactes estrets.

365 dies després, l’esgotament cerca suport en una punxada d’esperança, el vaccí. Que tot i de manera, encara, lenta ens encamina de nou cap a una normalitat que fa massa que hem perdut de vista.

09/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT