societat

Una barrera dunar a Santandria per evitar l’avanç de l’arena damunt la calçada

El vent mobilitza els grans d'arena fora de la platja, que intenta recuperar el seu estat inicial

Una+barrera+dunar+a+Santandria+per+evitar+l%27avan%C3%A7+de+l%27arena+damunt+la+cal%C3%A7ada

Els carrers de Santandria, a Ciutadella, són plens d’arena que puja des de la platja. És un fenomen que es repeteix cada any i obliga a fer entre dues i tres batudes anuals per llevar la sorra de la urbanització. El Consell de Menorca ha demanat a Costes que hi instal·li una barrera que aturi l’avanç de la duna damunt la calçada.

El sistema dunar de Menorca ha patit al llarg dels anys l’acció humana amb molta intensitat. Alguns edificis han estat bastits directament damunt les dunes i en altres casos s’han establert carrers que desconnecten les platges de les dunes posteriors. És el cas de Santandria, a Ciutadella, on el vent mobilitza els grans d’arena fora de la platja, que intenta recuperar el seu estat inicial.

Tot i que succeeix cada any, no és un fet que incomodi els veïns. Mai s’ha acumulat una quantitat prou important d’arena que dificulti, per exemple, la circulació o que afecti les xarxes d’aigua. Ho entenen com un procés natural i inevitable.

El fenomen requereix entre dues i tres actuacions anuals per retirar l’arena que s’acumula a les voreres de la calçada i retornar-la a la mateixa platja, que es fan de manera conjunta entre l’Ajuntament i el Consell. Tot i això, la seva intenció és proposar a Costes, de qui depèn aquesta part del litoral, l’aplicació d’una solució més definitiva com habilitar una barrera de captació d’arena o aixecar uns 40 centímetres el mur que es troba al final de la platja.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El desdoblament de Llucmajor a Campos: la promesa electoral del PP que ha acabat executant el Pacte

S'inaugura la polèmica carretera set anys després que s'anunciés el seu projecte: dels 37 milions d'euros d'inversió previstos en un...

L’Ajuntament d’Alcúdia deixa en préstec gandul·les i para-sols al de Manacor

El consistori manacorí remunicipalitza el servei i ha invertit 400 mil euros en la compra del material, que arribarà el...

Un marger i un arqueòleg desclaven i enumeren les lloses del dic de sa Duia de Portocolom

Ports ha començat els sondatges per veure les tècniques constructives i els materials emprats en la construcció del dic.

Menorca lluitarà per evitar que els pescadors hagin de complir la nova normativa del Mediterrani

El plenari del Consell ha aprovat fer costat a les reivindicacions d'aquest gremi del sector primari