X
86

Un caragol des Born exemplar

102 cavallers s'han replegat per acompanyar al caixer fadrí a cercar la bandera i començar la festa més esperada

23/06/2023

Un caragol des Born exemplar

La plaça del Born plena i la banda de música amb els instruments a punt per fer sonar les primeres notes del jaleo en el moment que el caixer senyor, Borja Saura, es treu la guindola per dir que sí, que Sant Joan es viu així. L’entrada al galop del caixer senyor i la capellana ha estat neta i emotiva, i, de fet, tot el caragol ha transcorregut sense incidents destacats. De fet, la música del jaleo no ha hagut d’aturar en cap moment, i la gran majoria d’assistències sanitàries que han realitzar els equips desplaçats a la plaça han estat de caràcter lleu, llevat de dues fractures traslladades al centre de salut Canal Salat.

La primera volta del caragol des Born ha començat puntual a les sis i els 27 graus a l’ombra no han fet por a milers de persones que esperaven veure els millors bots dels cavalls. El caragol des Born és el primer acte de gran intensitat de la colcada. Enguany, son 102 els cavalls que la formen. El caragol ha durat 45 minuts i només s’hi ha hagut de tancar l’accés durant 8 minuts, quan s’ha arribat a la cabuda màxima d’assistents.

Enmig de la gernació, sempre vermella llueix la bandera de Sant Joan que sosté José Benejam, en aquest segon any i darrer com a caixer fadrí, i diu sentir més emoció i el desig intens que tot vagi be.

El caixer fadrí és un dels pocs papers que pot representar dins la colcada de Sant Joan un home que no sigui pagès, i així s’indica amb el corbatí blanc i la guindola, que el diferencien de la resta dels cavallers. Interpretar-lo és un honor per a tota la família, mentre esperen l’arribada del flabioler. Amb un toc sostingut entonat per Sebastià Salord, José Benejam és cridat a incorporar-se a la colcada i a regalar els primers bots d’agraïment. A l’altra punta de Ciutadella, la dona del caixer casat ha custodiat a casa seva la banera de Sant Joan. Serà ella, amb dues besades, l’encarregada de lliurar-la al caixer fadrí. Ara sí, el replec s’ha completat.

23/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Maria 25/06/2023

    Que pena que no pongan traduccion en castellano

EL MÉS LLEGIT