X

Un centenar de nadons nascuts de ventres de lloguer estan bloquejats a Ucraïna pel coronavirus

Els seus pares estrangers no els poden anar a cercar per mor del tancament de fronteres a Europa

15/05/2020

Un centenar de nadons nascuts de ventres de lloguer estan bloquejats a Ucraïna pel coronavirus

Toni Gomila

Les mesures de confinament decretades per la pandèmia del coronavirus pels diferents països afecten molts d’àmbits. Un d’ells és el de la maternitat subrogada. A Ucraïna, un centenar de nadons nascuts d’un ventre de lloguer estan bloquejats perquè els seus pares estrangers no els poden anar a cercar pel tancament de fronteres.

Fileres de bressols amb 51 nadons nascuts per gestació subrogada estan bloquejats en un petit hotel dels afores de Kíev. Pares de tot el món no els han pogut anar a recollir pel tancament de fronteres acordat pel Govern ucraïnès, per mor del coronavirus. Només han pogut veure el seu nadó a través de fotos o videotelefonades.

Quinze d’ells sí que varen poder entrar al país abans del tancament, i ara esperen poder tornar a casa seva. Un d’ells és l’espanyol Rafa Aires que afirma que “el problema és el coronavirus, massa bebès perquè la frontera està tancada.”

La situació afecta un centenar d’infants a tot el país, però podria arribar a un miler si es perllonga el confinament i continuen naixent altres infants provinents de ventres de lloguer.

La defensora dels drets humans del Parlament ucraïnès, Lyudmyla Denisova, reclama que els menuts puguin estar amb les seves famílies, però, al mateix temps, denuncia que aquesta crisi ha posat en relleu l’existència d’una indústria de maternitat subrogada sistèmica al país i ha reclamat una modificació de la llei.

Ucraïna és una destinació cada vegada més freqüent per als progenitors que cerquen la gestació subrogada, sobretot pel seu preu relativament baix que es paga al país, uns 28.000 euros.

15/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris