La moratòria podria suposar reduir a la meitat la xifra dels 2,6 milions de creueristes que van arribar al port de la ciutat l'any 2019
Persones concentrades davant la Seu de Palma per demanar una moratòria contra l'arribada massiva de megacreuers al port de Palma./ GOB
14Mig centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte, a les escales de la Seu, per exigir una moratòria que limiti l’arribada de creuers a un al dia, al port de Palma.
Segons ha informat l’expresident de Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Joan Forteza, “les organitzacions veïnals, socials i ecologistes congregades mantenen la seva exigència, que podria suposar reduir a la meitat la xifra dels 2,6 milions de creueristes que van arribar al port de la ciutat l’any 2019”.
“Creim que aquesta limitació d’un megacreuer al dia al port de Palma seria suportable per a la ciutat, incrementaria la qualitat dels creueristes i permetria als ciutadans que es pogués suportar de manera més efectiva la incidència que té l’arribada dels creuers sobre la vida i els serveis”, ha afegit, posant l’accent que “les organitzacions veïnals, socials i ecologistes no demanen l’eliminació d’aquesta activitat si no la seva regulació”.
La concentració s’ha dut a terme simultàniament a altres ports espanyols, com els de Barcelona, València, la Corunya, Vigo i Tarragona, els quals “també suporten la pressió desorbitada que representa el turisme de megacreuers”.
Sobre aquest tema, Forteza ha recordat que “el turisme de creuers és una activitat controlada per molt poques empreses a tot el món, que fins a dia d’avui han actuat de forma totalment lliure sense cap mena de control per part dels governs”. Per això, ha demanat, que “es reguli aquesta activitat i que els seus beneficis es reparteixin, com es diu que fa, entre tots els ciutadans”.
Així mateix, ha advertit, de la necessitat de la regulació de l’arribada dels megacreuers al port de Palma “per la seva incidència negativa en el canvi climàtic, en contra de la biodiversitat i el medi ambient”. I, també, ha afegit, “perquè aquesta activitat resta serveis als ciutadans, com la falta de busos de l’EMT, de taxis, de policies municipals, de neteja de la ciutat, etcètera”.
Forteza ha dit, a més, que “no pot ser que, en poques hores, en un dia a Palma hi hagi fins a set megacreuers, amb 4.000 persones cadascun de mitjana, la qual cosa representa que més de 20.000 creueristes en cinc o sis hores baixen a la ciutat, amb tot el que suposa això per a la ciutadania, que ha de patir la incidència negativa que representa aquesta activitat tan concentrada en tan poques hores”.
Amb tot, ha posat l’accent que “aquesta activitat econòmica no tributa a Espanya, sinó en paradisos fiscals i, a vegades, els tripulants es troben treballant en unes condicions indignes que no es consentirien per als ciutadans espanyols”.
A Palma, la concentració per a mostrar el rebuig a l’arribada il·limitada de creuers, ha estat convocada per la Plataforma contra els Megacreuers de Palma, GOB Mallorca, Terraferida, Palma XXI, Ciutat per a qui l’habita, Recuperem Marivent, Joventut x Clima-Fridays For Future Mallorca, Associació Veïnades Canamunt-*Ciutat Antiga i la Federació d’Associacions de veïns de Palma.
També han format part dels convocants de la concentració d’aquesta jornada a Palma Associació Veïnal Coll Donin Rabassa, Ateneu Lloseta, Àrea de Pau i Solidaritat de EUIB, Rebel·va embolicar o Extinció Balears, Volem Sencelles, Xarxa Municipalista Mallorca, AV La Calatrava, Sobrassada de Peix Manacor, Mallorca Sostenible i Anticapitalistes Illes Balears.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu