X

Un col·lisió cataclísmica va forjar l’evolució d’Urà

El planeta va estar involucrat en un xoc amb un objecte amb el doble de massa de la Terra

03/07/2018

Un col·lisió cataclísmica va forjar l’evolució d’Urà

Fotografia aportada per l'Institut de Cosmologia Computacional de la Universitat de Durham.

21

Urà va ser copejat per un objecte massiu d’aproximadament el doble de la grandària de la Terra que va causar que el planeta s’inclinés i, de pas, va propiciar el seu fred extrem.

Astrònoms de la Universitat de Durham (Regne Unit) han liderat les primeres simulacions per computadora d’alta resolució de diferents col·lisions massives amb el gegant de gel per tractar de determinar com va evolucionar el planeta.

La recerca confirma un estudi previ que diu que la posició inclinada d’Urà va ser causada per una col·lisió amb un objecte massiu, molt probablement un proto-planeta jove fet de roca i gel, durant la formació del sistema solar fa uns 4.000 milions d’anys.

Les simulacions també van suggerir que les deixalles de l’objecte podrien formar una capa prima prop de la vora de la capa de gel del planeta i atrapar la calor que emana del nucli d’Urà. La captura d’aquesta calor interna podria en part ajudar a explicar la temperatura extremadament freda d’Urà de l’atmosfera exterior del planeta (-216 graus Celsius), van explicar els investigadors.

Les troballes s’han publicat a The Astrophysical Journal.

L’autor principal, Jacob Kegerreis, investigador en l’Institut de Cosmologia Computacional de la Universitat de Durham, va comentar: “Urà gira de costat, amb el seu eix apuntant gairebé en angle recte amb els de tots els altres planetes del sistema solar. Això va ser gairebé segurament causat per un impacte gegant, però nosaltres sabem molt poc sobre com va succeir això realment i com va afectar al planeta.

“Executem més de 50 escenaris d’impacte diferents usant una súper computadora de gran potència per veure si podíem recrear les condicions que van donar forma a l’evolució del planeta.

“Les nostres troballes confirmen que el resultat més probable va ser que el jove Urà va estar involucrat en una col·lisió catastròfica amb un objecte amb el doble de massa de la Terra, si no més gran, copejant-ho cap a un costat i posant en procés els esdeveniments que van ajudar a crear el planeta veiem avui”.

Hi ha hagut un interrogant sobre com Urà va aconseguir mantenir la seva atmosfera quan s’esperava que una col·lisió violenta l’enviés a l’espai.

Segons les simulacions, això pot explicar-se per l’impacte de l’objecte copejant el planeta. La col·lisió va ser prou fort com per afectar la inclinació d’Urà, però el planeta va poder retenir la majoria de la seva atmosfera.

La recerca també podria ajudar a explicar la formació d’anells i llunes d’Urà, amb les simulacions que suggereixen que l’impacte podria llançar roques i gel en òrbita al voltant del planeta. Aquesta roca i gel podrien haver-se agrupat per formar els satèl·lits interns del planeta i potser van alterar la rotació de les llunes preexistents que ja orbiten al voltant d’Urà.

Les simulacions mostren que l’impacte podria haver creat gel fos i blocs de roca  dins del planeta. Això podria ajudar a explicar el camp magnètic inclinat i descentrat d’Urà.

Urà és similar al tipus més comú d’exoplanetes, planetes que es troben fora del nostre sistema solar, i els investigadors esperen que les seves troballes ajudin a explicar com van evolucionar aquests planetes i comprendre més sobre la seva composició química.

03/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT