X

Formar els nous propietaris de cans o prohibir la venda d’animals en botigues, principals canvis de la Llei de benestar animal

La nova norma, que entrarà en vigor el setembre, genera dubtes en alguns sectors i aplicarà un nou règim sancionador amb l'objectiu de combatre'n el maltractament

22/03/2023

Formar els nous propietaris de cans o prohibir la venda d’animals en botigues, principals canvis de la Llei de benestar animal

Josep Verger

La Llei de benestar animal aprovada al Congrés entrarà en vigor el mes de setembre. Qui vulgui tenir un ca des de llavors haurà de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil i haurà de fer un curs de formació que serà gratuït, de validesa indefinida i en línia. Una mesura que no acaba de generar consens al carrer entre els que ja són propietaris -aquests no hauran de fer el curs- perquè tot i que consideren que és una bona idea, la veuen de difícil implementació.

La nova llei també introdueix un règim sancionador nou i distingeix faltes de caràcter lleu -de 500 a 10.000 euros-, greus -de 10.001 a 50.000 euros- i molt greus -de 50.001 a 200.000 euros-.

La norma també pretén reduir-ne al màxim el sacrifici, una circumstància que no acaben de veure clara els veterinaris. El seu president a Balears, Ramón García, explica a IB3 Notícies que “ens podem trobar,  amb aquesta nova llei, amb el supòsit que existeixi un tractament pal·liatiu que eviti utilitzar l’eutanàsia amb un animal malalt, però que al mateix temps el propietari no s’ho pugui pagar. I això ens preocupa”.

Qui tampoc no ha rebut gaire bé l’aprovació de la llei són les botigues d’animals que no en podran fer exhibició en aparadors ni tampoc comercialitzar-ne. Alguna de molt coneguda a Palma, amb cinquanta anys de tradició familiar i que ven al voltant de mil cans anuals, ja preveu que es perdran llocs de feina: “Tenim una persona que s’ocupa només de la neteja i l’atenció de l’animal. Aquesta feina ja no s’haurà de fer. I tenim cinc dependentes. Haurem de reduir”, assegura el propietari d’una botiga.

Sectors animalistes han criticat que els animals de caça quedin fora d’aquesta llei que neix amb l’objectiu d’acabar amb el maltractament i l’abandonament i que situa l’animal com a ésser que sent.

22/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris