X

Un de cada cinc balears amb dependència té Alzheimer o una altra demència de tipus cognitiu

En l'actualitat hi ha 20.785 persones a les Illes que han estat declarades dependents

21/09/2019

Un de cada cinc balears amb dependència té Alzheimer o una altra demència de tipus cognitiu

Un total de 992 persones han estat incloses en el sistema d’Atenció a la Dependència de Balears entre gener i agost d’aquest any i una de cada cinc sofreix alguna malaltia amb algun deteriorament cognitiu: 339 estan diagnosticades amb la malaltia d’Alzheimer, 199 amb demència vascular i 454 amb altres tipus.

La Conselleria d’Assumptes Socials i Esports ha donat a conéixer aquestes dades en un comunicat, amb la voluntat de conscienciar sobre l’impacte d’aquestes malalties en la jornada en què se celebra el Dia internacional d’Alzheimer.

En els primers vuit mesos de l’any la Conselleria d’Assumptes Socials i Esports ha realitzat 4.588 noves valoracions a persones que sol·liciten ser reconegudes com a dependents i, segons les dades, una de cada cinc ha estat diagnosticada amb el mal d’Alzheimer o altres demències. Dels nous depenents, 964 d’ells són majors de 65 anys i 666 tenen més de 80 anys.

Segons la consellera d’Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago, les dades sobre Alzheimer constaten que és una malaltia lligada a la vellesa. “Per l’evolució demogràfica de la nostra comunitat autònoma sabem que aquesta malaltia estarà cada vegada més present”, ha assenyalat.

La Conselleria d’Assumptes Socials i Esports treballa per donar resposta a les necessitats de les persones que sofreixen aquesta malaltia i també al seu entorn familiar. “Creiem que s’ha de donar una especial atenció als familiars cuidadors”, ha dit Santiago.

El departament autonòmic dona cursos als familiars cuidadors d’aquestes persones i aspira a oferir altres programes durant aquesta legislatura “perquè mentre no hi ha una cura per a aquesta malaltia, l’atenció a aquesta persones recau sobre les famílies i els serveis socials”.

Per a la consellera d’Assumptes Socials també és molt important que es doni suport a la recerca i que es treballi per a la promoció de l’autonomia d’aquestes persones i per la seva curació.

20.785 persones dependents a les Illes

En l’actualitat, 20.785 persones han estat declarades dependents a Balears, amb el dret subjectiu a ser ateses pel sistema d’atenció a la dependència. Aquestes es beneficien amb un total de 29.450 prestacions.

Per tipus de prestació, hi ha 2.851 beneficiaris d’atenció residencial, 1.831 en centres de dia, 763 prestacions econòmiques, 14.422 prestacions econòmiques per a cura per l’entorn familiar, 1.002 ajudes a domicili, i 2.328 serveis de promoció de l’autonomia.

21/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris