Ciència i tecnologia

Un de cada cinc càncers queda sense diagnosticar per la Covid-19

L'Associació Espanyola Contra el Càncer insta les autoritats sanitàries a "desbloquejar l'atenció primària"

Imatge d'arxiu.


La pressió que està generant la pandèmia de la COVID-19 en el sistema sanitari ha provocat que un de cada cinc càncers hematològics hagi quedat sense diagnosticar o es detecti tard, segons els càlculs d’un estudi liderat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

L’estudi “Impacte sanitari del coronavirus en l’atenció hospitalària a pacients oncohematològics”, impulsat per l’AEC i diverses societats mèdiques de l’àmbit de càncer, conclou que s’ha detectat un 21% menys de casos nous en els serveis sanitaris espanyols.

Com, segons els experts, res fa pensar que aquest 2020 hagués d’haver-hi menys càncer hematològic (com a leucèmies o limfomes) del que és habitual, la conclusió és que aquest 21% correspondria a malalties no detectades.

Així, “durant la primera onada de la pandèmia un de cada cinc pacients amb aquest càncer s’ha diagnosticat tard o no s’ha diagnosticat”, ha alertat la directora mèdica de l’AECC, Mariluz Amador.

En aquest context, la doctora ha remarcat que no cal tenir por d’anar al doctor malgrat la pandèmia de la COVID i que mai s’ha de “demorar la consulta” si es tenen sospites de malaltia.

Tenint en compte que són els doctors de capçalera els que habitualment detecten els indicis de càncer, el president de l’AECC, Ramón Reyes, ha instat a les autoritats sanitàries a “desbloquejar l’atenció primària”, actualment sota pressió per la pandèmia de la COVID.

L’estudi, que es va realitzar entre el 30 juliol i 12 d’octubre amb dades recollides en hospitals espanyols -no segmentats per comunitats autònomes-, es va observar una disminució del 30% en les citologia i un 23% en les biòpsies amb diagnòstic de càncer.

L’atenció de pacients en hospital de dia va decaure un 14%, es van fer un 9,5% menys de tractaments de quimioteràpia i un 5% menys de radioteràpia, i els participants en assajos clínics van baixar un 30%.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Apple demana instal·lar una nova actualització iOS contra l’espionatge en iPhones

El programari espia s'instal·la a través de l'iMessage i afecta també als sistemes operatius dels ordinadors Mac i dels rellotges...

Deu parelles de virot petit nidifiquen a l’illot des Vedranell, a Eivissa

El virot petit es troba en estat crític d’extinció i és l’au marina més amenaçada d’Europa

2.400 embarassades vacunades contra la COVID a les Balears

Moltes gestants encara dubten i, sobretot, en quin moment de l'embaràs rebre la dosi per evitar riscos i protegir el fetus

Facebook bloqueja els perfils que defensin els ideals talibans

La companyia ha assegurat que les mesures s'estenen també a WhatsApp i Instagram