economia

Un de cada sis autònoms està rebent una prestació extraordinària

UATAE alerta que els autònoms de temporada no estan accedint a l'ajuda del govern central


Una dada destaca entre l’allau de xifres d’afiliacions del mes de gener: els autònoms d’alta a les Illes s’incrementen lleugerament. Són 2.000 més que fa dos anys i uns 400 més que el gener de 2020, malgrat la pitjor crisi econòmica en dècades.

La Unió d’Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE) ho atribueix a l’exoneració de la quota d’autònoms per aquells professionals que han pogut acollir-se a l’ajuda extraordinària de l’Estat, d’uns 500 euros mensuals. 14.420 autònoms de les illes, un de cada 6, han rebut al desembre la prestació del govern central per fer front al tancament dels seus negocis.

“Això provoca que no te donis de baixa d’autònom, però en realitat és una mesura que maquilla absolutament la realitat: no hi ha hagut baixes d’autònoms, sinó tancament de negocis”, explica el president de UATAE a les Balears, Jeroni Valcaneras.

Una altra explicació de l’increment d’altes, segons UATAE, és l’aparició de falsos autònoms que en realitat haurien de ser assalariats, però que es veuen obligats a acceptar aquestes condicions per la crisi.

Valcaneras alerta que molts dels professionals que han baixa la barrera per mor de la pandèmia ja no tornaran a obrir. Especialment complicada és la situació dels autònoms de temporada. La meitat dels que hi ha a Espanya, assegura, són a les Illes, i només un 1% d’aquests ha pogut acollir-se a la prestació extraordinària perquè no compleixen les condicions que demana l’Estat. Unes ajudes que s’han de renovar abans del 22 de febrer per poder beneficiar-se’n fins el 31 de maig.

UATAE Balears preveue que si no s’aproven ajudes directes i la temporada turística torna a fracassar, la meitat dels autònoms de les Balears abandonarà l’activitat. De moment, diu, ja ho ha fet un 20% dels que hi havia fa un any.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els bars de Mallorca i Formentera podran reobrir demà les terrasses al 50%

Podran obrir fins a les 17 hores, i amb taules de com a màxim 4 persones i dos nuclis de...

Els restauradors tornen al carrer: “Volem obrir tots. Només un 15% dels bars té terrasses. Ens morim de fam”

La mobilització s'ha convocat a les 10.30 hores d'aquest dilluns a la plaça Espanya, des d'on ha començat un recorregut...

La crisi estructural dels rentacars: 90% d’empreses tancades i 1.600 treballadors en ERTO i a l’atur

Donen per perduda la Setmana Santa i, de moment, no tenen ni una reserva. Miren amb preocupació cap als països...

Les aerolínies hauran de demanar per la condició de resident al final del procés de compra

Gairebé cap companyia ha fet el canvi a falta de poques hores perquè sigui obligatori