societat

Un dels majors fons de renovables d’Espanya projecta 5 parcs solars a Menorca de 90 MWp

Per primera vegada a tot Balears s'inclouen bateries per emmagatzemar l'energia


Un dels majors fons de renovables del país aterra a Menorca. La inversió és milionària: 86 milions d’euros en cinc parcs solars i una potència de 90 Mw, suficient per cobrir fins al 30% de la demanda elèctrica de l’illa. Una de les novetats més destacades és que, per primera vegada a tot Balears, s’inclouen bateries per emmagatzemar l’energia.

Aquestes són les xifres del projecte… un sistema solar de 90 Mw de potència d’energia neta, amb un emmagatzematge de 180 MWh amb bateries, que suposaran una generació anual d’energia fotovoltaica a l’illa de 126 GWh, i una inversió que s’enfila pels 90 milions d’euros. Els cinc parcs solars es projecten a Maó i Es Mercadal. En aquest darrer municipi, s’hi projecten els de Llinàritx i Binisseguí, de 30Mwp i 60 MWh d’emmagatzematge amb bateries, i els de Dragonera, Binifaell Vell i Son Orfila, amb un total de 60 Mwp, al primer. Al darrere, el fons d’emprenedoria social Q Impact i la gestora Q Energy, que acaba d’aixecar més de mil milons en un dels majors fons de renovables d’Espanya. Una operació que li permetrà mobilitzar fins a 5.000 milions incloent deute.
El calendari preveu la posada en servei dels parcs per al juliol de 2023. Els diferents projectes es tramiten per separat. Els primers a sortir a exposició pública són els des Mercadal, per als quals es demana la declaració d’interès general. En aquest mateix municipi, es tramita actualment el permís per un altre projecte, Mercadal Renovable, de 20 Mwp. Les dues iniciatives sumarien, 110 Mw, que, afegits als 50 de Son Salomó, a Ciutadella, s’acostarien als 160, més a prop dels 260 que Menorca necessita per assolir l’objectiu del 85% d’energies netes abans de 2030.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Un home pateix una síncope en una carrera de muntanya Sa Talaia d’Alcúdia

L'evacuació s'ha hagut de fer amb un helicòpter de la Guàrdia Civil

Vols directes des de Menorca a Londres i a París aquest hivern finançats amb comàrqueting

Manca encara per definir quines aerolínies oferiran les rutes i amb quina freqüència

Científics i pescadors de Menorca investiguen com fer de la pesca de la llagosta un art més sostenible

Plantegen canvis en el material de les xarxes o en el temps de calada

La pressió humana sobre Menorca ha disminuït aquesta temporada, tot i la sensació de massificació

Segons els experts, hi ha hagut més turisme nacional i, en estades més curtes, i això ha fet que s'hagin...