X

Un dia més de treva a la Franja de Gaza

Hi ha 145 ostatges israelians a la Franja i, amb l'extensió d'un dia de treva, es podrien alliberar 10 persones més a canvi de l'excarceració de 30 presos palestins

30/11/2023

Un dia més de treva a la Franja de Gaza

Hamas i Israel han pactat un dia més de treva a la Franja de Gaza, gràcies a la mediació de Qatar, Egipte i els Estats Units. S’arribarà, així, als set dies d’alto el foc, que s’ha pogut dur a terme a canvi de l’alliberament d’un total de 97 ostatges israelians i 210 presos palestins. L’anunci de la pròrroga de la treva d’un dia més coincideix també amb un augment de la violència fora de la Franja de Gaza, a Jerusalem i a Cisjordània.

A les set del matí, Qatar, principal mediador del conflicte a Gaza, ha anunciat un dia més de treva, just quan la pròrroga dels 2 dies finalitzava. Es manté l’alto el foc i es permet que hi continuï entrant ajuda humanitària.

Aquest passat dimecres, al pas fronterer de Rafah, 16 ostatges israelians varen ser alliberats per Hamas. Era el darrer intercanvi previst en la pròrroga dels 2 dies. Entre els ostatges alliberats, hi havia Gali Tarshanksky, de 13 anys. En veure-la, després de 50 dies d’espera, la seva padrina no cabia a la pell de felicitat. “Estam molt feliços amb l’alliberament d’Amit, és molt emocionant”, diu Yoav Abitbul, amic d’un jove de 16 anys que havia estat segrestat per Hamas.

A Ramal·lah, a Cisjordània, també s’ha celebrat l’alliberament de 30 palestins que romanien a presons israelianes. Les abraçades s’han succeït. Una de les presoneres alliberades ha estat l’activista palestina Ahed Tamimi, considerada una heroïna a Cisjordània. El seu estat físic denotava evidents signes d’esgotament. Ibrahim Zamaareh, un dels presos palestins, en deixava constància. “La situació a la presó és molt dura”, ha dit davant les càmeres.

Es creu que encara hi ha 145 ostatges israelians a la Franja i, amb l’extensió d’un dia de treva, es podrien alliberar 10 persones més a canvi de l’excarceració de 30 presos palestins. Així, en aquests 7 dies, s’haurien alliberat 240 presos palestins, tots ells dones i infants, i 107 ostatges israelians.

30/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris