Primer dia de la zona de baixes emissions a Palma. Quins carrers inclou? Quins vehicles afecta?
A Calvià i Eivissa, municipis que estan obligats a aplicar aquest tipus de mesures, encara en tenen pendents l'aprovació
Segons el Daily Mail, els turistes britànics, el principal mercat emissor al nostre país, estan començant a canviar Espanya per destinacions més septentrionals
21Europa està patint aquest estiu una de les onades de calor més importants dels darrers anys. Amb temperatures per damunt dels 45 graus en la majoria dels països del sud del continent, són molts els governs que estan decretant l’ampliació d’horaris de monuments i llocs d’interès turístic perquè els visitants aconsegueixin evitar les hores centrals de calor. Un avís especialment greu per al turisme, ja que el canvi climàtic suposa un dels reptes més importants a afrontar per un dels sectors principals de l’economia internacional per als pròxims anys, una vegada superada la pandèmia del coronavirus i la paralització que va suposar per al sector.
Un estudi publicat per Plos One el 2019 va predir que per a l’any 2050, el clima de ciutats com Madrid s’assemblarà al de Marràqueix, Londres tindrà temperatures més pròximes a les actuals de Barcelona i Estocolm experimentarà condicions similars a les de Budapest. Aquesta previsió tendria un impacte molt important en la indústria del turisme a Europa. Especialment els països del sud d’Europa, altament dependents del turisme. Per exemple, en el 2021, el turisme va contribuir amb el 14,9% al PIB de Grècia, mentre que per a Itàlia i Espanya les xifres van ser de 9,1% i 8,5%, respectivament.
Precisament aquests països es troben entre els que més estan patint les onades de calor, de cada vegada més habituals. Així, aquest mes de juliol, en ciutats tradicionalment “fresques” com Frankfurt (Alemanya) s’han arribat a registrar fins a 36 graus de temperatura, mentre que altres ciutats de Bèlgica i els Països Baixos també han superat els 30 graus durant les passades setmanes. A Itàlia s’ha activat aquest estiu en diverses ocasions l’alerta vermella en una vintena de ciutats, en superar els 45 graus.
“Les onades de calor poden reduir l’atractiu del sud d’Europa com a destinació turística a llarg termini, la qual cosa tendria conseqüències econòmiques negatives, donada la importància del sector a Espanya”, assegura l’agència creditícia Moody’s, que posa el focus al nostre país, en indicar que “l’augment esperat dels fenòmens climàtics extrems en els pròxims anys tendrà efectes negatius, incloent-hi el menor atractiu dels països mediterranis, com Espanya”.
Segons el Daily Mail, els turistes britànics, el principal mercat emissor al nostre país, estan començant a canviar Espanya per destinacions més septentrionals, en un intent de fugir de les contínues onades de calor i dels freqüents incendis. Aquest mitjà britànic cita un informe de la web de viatges Expedia.com, que ha detectat un increment notable de reserves de britànics a països com Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Letònia i els Països Baixos.
Així, les cerques d’hotels a Copenhaguen, capital danesa, han experimentat un augment del 34%, en comparació amb agost de l’any passat, segons les dades d’Expedia.com. Oslo també va experimentar un augment del 45%, mentre que Estocolm també és de cada cop més popular, amb un augment de les cerques d’hotels a l’agost del 29%. A més, la ciutat letona de Riga, on les temperatures han rondat els 27 graus aquest estiu, ha experimentat un augment del 47%. Fins i tot, són molts els britànics que han decidit quedar-se al seu país per gaudir de les vacances. Així, s’ha detectat un augment en l’interès per les vacances d’estiu a les Terres Altes d’Escòcia (41%) i l’Illa de Man (38%).
Aquesta situació podria portar al fet que regions costaneres del sud d’Europa, entre les quals es trobaria Espanya, veiessin reduïts el nombre de turistes en gairebé un 10% en la temporada d’estiu, si la temperatura pugés tres o quatre graus centígrads, segons dades d’un informe elaborat pel Centre Comú de Recerca europeu, el primer estudi que ha dut a terme una avaluació regional per explorar la influència del clima en la demanda turística europea.
Encara que de moment les principals empreses turístiques, com hotels, agències de viatges i aerolínies, no han detectat un descens destacat del nombre de turistes cap als destins més calorosos del continent, la veritat és que tot indica que s’hauran d’anar preparant per a un possible canvi de tendència a Europa. De fet, segons la Comissió Europea de Viatges, el nombre de viatgers que tenien previst passar les seves vacances a Grècia, Espanya o Portugal entre juny i novembre d’enguany ha caigut un 4%.
A Calvià i Eivissa, municipis que estan obligats a aplicar aquest tipus de mesures, encara en tenen pendents l'aprovació
La retransmissió començarà per la televisió i el canal de Youtube a les 17.50 h
El primer president socialista de la història a les Illes va encapçalar el Govern de coalició del Pacte de Progrés per dues legislatures
Qui va ser dues vegades president de l’Executiu balear, ha mort als 66 anys a causa d’un càncer