X

Un estudi revela mortalitats massives per onades de calor recurrents al Mediterrani

L'estudi mostra que aquests episodis seran més freqüents en el futur

03/09/2022

Un estudi revela mortalitats massives per onades de calor recurrents al Mediterrani

Redacció

Un estudi en el qual han participat investigadors del CSIC a Balears i que ha estudiat esdeveniments de mortalitat massiva d’espècies marines per onades de calor al Mediterrani, indica que no són episodis aïllats sinó recurrents i que cada vegada són més freqüents.

La recerca va recopilar informació sobre estudis de camp sobre la presència de mortalitat massiva d’espècies bentòniques marines (associades al fons marí). Aquestes mortalitats massives afecten espècies estructurals clau dels ecosistemes marins com a corals, gorgonias i esponges, canviant per complet els ecosistemes, causant una pèrdua de complexitat, robustesa i biodiversitat.

L’investigador del Imedea, Eneko Aspillaga, destaca “la importància dels grans esforços col·laboratius entre investigadors de diferents països per a donar resposta als grans reptes ecològics que suposa el canvi climàtic. Sense aquesta mena d’estudis és molt difícil abordar l’efecte de canvis tan massius i a una escala tan gran com els derivats del canvi climàtic”. Aspillaga destaca l’oportunitat amb la qual s’ha conegut aquest informe: “Aquest estudi just s’ha publicat -per casualitat- en un moment especialment oportú a causa de l’onada de calor que estem vivint durant el darrer mes”. “Enguany s’estan batent rècords en la temperatura de l’aigua, i això segurament passarà factura en els organismes sensibles al canvi climàtic. Aquest article posa de manifest la necessitat extrema de revertir les tendències d’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle, ja que si no, l’única cosa que podem fer és ser testimoni d’una imparable degradació del medi ambient”.

Per part seva, la investigadora del COB Maite Vázquez Luis remarca que “la col·laboració entre científics mitjançant l’intercanvi d’informació i transferència de coneixement entre estudis que poden ser a petita-mitja escala, produeix com a resultats el poder abordar grans problemes a gran escala, generant resultats molt robustos”.

Algunes de les espècies objectiu del seguiment van ser la gorgònia vermella (Paramuricea clavata) i el coral vermell (Corallium rubrum), organismes especialment sensibles que sofreixen mortalitats elevades quan estan exposades a temperatures més elevades del normal durant períodes llargs.

Una altra contribució a aquest estudi la va realitzar Nuria Marbá, investigadora del Imedea i experta en Posidònia oceanica, aportant dades d’aquesta espècie. Les prades de posidònia constitueixen un dels hàbitats més emblemàtics del Mediterrani i és una de les espècies més afectades pels episodis de mortalitat.

Els investigadors consideren necessari conèixer la relació que existeix entre l’exposició a la calor i les respostes biològiques de les espècies.

03/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris