Carlos Suñer explica a 'Toxicòmans, psicòtics i jo' 15 anys d'experiència fent guàrdies nocturnes en un d'aquests centres
Carlos Suñer va passar quinze anys de la seva vida fent guàrdies nocturnes en un centre privat de tractament d’addiccions i trastorns mentals. Fruit d’aquella experiència, vint anys després, en publica el llibre ‘Toxicòmans, psicòtics i jo’, d’Edicions Balèria.
La funció de Suñer era fer d’auxiliar o monitor, una feina que el situava devora el pacient en tot moment, en el seu cas, sobretot de nit. “I ho fas tot”, explica: “Fas de psicòleg, mediques, intentes que aguantin aquella nit… i no hi ha ningú més amb tu. Et converteixes en l’únic referent que tenen els pacients“.
Suñer és molt crític amb aquest model de negoci. Considera que prioritza el benefici econòmic per damunt del benestar del pacient i que, a més, barreja pacients amb diagnòstics molt diversos en perjudici de tots i cadascun d’ells: “Tenint present que es necessiten tractaments molt llargs i una supervisió molt diferent i amb molt de control sanitari i de personal, barrejar heroïnòmans, cocaïnòmans, alcohòlics, deprimits, ludòpates, menors conflictius… tot, allà dins, clarament comença malament. I estàs tot sol”.
Suñer reconeix que es va convertir en tot un repte per a ell. “Estava en contacte directe amb el nucli de les persones”. D’aquelles experiències fa vint anys, però considera que la situació no ha canviat gaire en els centres privats d’aquest estil. “Falta control“, diu. I lamenta: “Quan ingressen una persona en un centre per temes relacionats amb la psiquiatria, les famílies se senten alleujades. I, per més que es queixi el pacient del que viu allà dins, no tindrà credibilitat“.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular