Una festa que es va recuperar fa 40 anys i que ha anat creixent gràcies a la participació ciutadana
El llibre ‘La festa de Sant Joan Pelut a Sant Llorenç des Cardassar’ recull els orígens, la difusió i l’evolució històrica de la festa. Un llibre escrit per Albert Carvajal, Rafel Duran, Joan Domenge, Joana Domenge i Antoni Gomila i coordinat per Pere J. Santandreu, que serà presentat aquest dissabte 25 de juny a l’Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar.
La festa es recupera l’any 1980 gràcies a Llorenç Borges “qui havia estat sonador i recordava de la tonada” recorda Rafel Duran un dels autors del llibre. “També gràcies a l’amo Andreu Fil que havia ballat quan era jove i va ensenyar la dansa”. Perquè afegeix Duran “curiosament la memòria del poble havia oblidat que s’havia ballat Sant Joan Pelut”.
Un punt d’inflexió a la festa és l’any 2000, quan la comitiva comença a ballar davant les cases dels Joans i Joanes del poble. Però també hi ha altres característiques que la fan una festa tan estimada pels llorencins i llorencines, com conta el dimoni Toni Gomila, ‘Botó’. “A diferència dels altres Sant Joans, el de Sant Llorenç balla amb els dimonis.” Un reclam per als més petits, qui a més aprofiten per entregar-los els xumets.
La festa s’ha recuperat el més “purament” possible remarca el baciner, Nofre Jaume, ‘Neula’, tot “salvant les distàncies entre el 2022 i el 1911 quan Salvador Galmés va publicar ‘Flor de Card’, una obra on es relatava com era la festa i la revetla de Sant Joan a Sant Llorenç des Cardassar.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular