Els líders de l’OTAN es reuneixen a Brussel·les per definir la seva estratègia i el líder ucraïnès demana al món que “s’aixequi contra la guerra”
Civils ucraïnesos fugen dels bombardejos russos
16Un mes de la invasió russa a Ucraïna i l’ONU ja compta 953 civils morts (78 infants), 1.557 ferits, 3,6 milions de persones refugiades i 6,5 milions de desplaçats interns. Són les dures xifres que deixa el conflicte des que s’inicià el 24 de febrer passat, 29 dies enrere. A més, les forces russes, des de l’inici de l’ofensiva, ja haurien eliminat 257 vehicles aeris no tripulats; 202 sistemes de míssils antiaeris; 1.572 tancs i altres vehicles de combat; 160 llançacoets múltiples; 633 elements d’artilleria de campanya i murters, i també 1.379 unitats de vehicles militars especials ucraïnesos. Així i tot, es tracta d’una guerra que el líder rus, Vladímir Putin, esperava finalitzar en pocs dies i que avui encara no té un horitzó clar sobre el final.
“Es compleix un mes des que Rússia va envair Ucraïna. El seu pla original va fallar. Us deman que us aixequeu contra la guerra donant suport a Ucraïna, a la pau i a la llibertat des de les vostres cases, oficines, universitats. Feu-vos veure i sentir tots junts per aturar la guerra”. Són paraules del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha demanat al món en un vídeo emès aquesta matinada el seu suport contra la invasió russa, just quan es compleix el mes de conflicte.
El seu clam ha coincidit el mateix dia que els països occidentals reafirmaran la seva unitat i la seva estratègia davant Putin. Serà a diverses cimeres a Brussel·les, en les quals es parlarà de sancions i rearmament. En concret, els líders de l’OTAN donaran suport aquest dijous durant la seva cimera extraordinària a l’emplaçament de quatre nous batallons multinacionals a Eslovàquia, Hongria, Romania i Bulgària. Aquest fet significa que en total hi haurà vuit batallons de l’OTAN al flanc oriental, del mar Bàltic al mar Negre, segons va explicar el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg.
Els líders occidentals també parlaran amb el president dels Estats Units, Joe Biden, sobre noves sancions econòmiques, mentre que el G7 (els països més rics) discutiran sobre les conseqüències de la guerra. De fet, els líders europeus arriben a aquesta cimera en un context en què els preus de l’energia a la zona euro són un 32% més cars que fa un any.
64 atacs a la xarxa sanitària ucraïnesa
La xarxa sanitària d’Ucraïna ha registrat 64 atacs, amb 15 morts i 13 ferits des de l’inici de la guerra amb Rússia fins al 21 de març, segons ha denunciat l’Organització Mundial de la Salut (OMS). “Això equival a dos o tres atacs al dia. Condemnam els atacs en els termes més durs possibles”, assenyalen. Aquests incidents són “una violació de la llei humanitària internacional. La sanitat no hauria de ser mai un objectiu”, va lamentar el màxim representant de l’OMS a Ucraïna, Jarno Habicht.
Mentrestant, les operacions sobre el terreny continuen, sobretot en les direccions est, sud-est i nord-est, segons l’alt mandat ucraïnès, que reconeix una important activitat aèria russa amb més de 250 vols d’aeronaus en les darreres 24 hores, essent Kíiv, Khàrkiv i Černihiv els principals objectius. De fet, Rússia ha assegurat aquest dijous que ha pres el control de la localitat d’Izium, a la regió de Khàrkiv. Durant la nit l’aviació russa va destruir 60 objectius militars a Ucraïna, inclosos quatre dipòsits d’armes i dos drons.
Segons la darrera anàlisi del ministeri britànic de Defensa, l’exèrcit ucraïnès hauria augmentat la pressió sobre les forces russes al nord-est de Kíiv, les quals “s’enfronten a problemes de subministrament i moral”. Les forces ucraïneses estarien contraatacant “amb èxit” les posicions russes als afores de la capital “i és probable que hagin reprès Makariv i Moschun”. En aquesta mateixa anàlisis, el Regne Unit considera “gairebé segur” que l’Exèrcit rus ha patit “milers de baixes” i “és probable que ara Rússia mobilitzi a reservistes i reclutes, així com a companyies militars privades i mercenaris estrangers”.
L’OTAN està preocupada també per la possibilitat de l’ús d’armes químiques o biològiques a Ucraïna. Per aquest motiu, el seu secretari general ha advertit aquest dijous que un atac químic rus a Ucraïna “canviaria enormement la naturalesa” de la guerra i podria afectar països aliats veïns, sense voler entrar en si això motivaria una reacció de defensa de l’Aliança: “No especularé més enllà del fet que l’OTAN sempre està disposada a defensar, protegir i reaccionar a qualsevol mena d’atac contra un país aliat”, ha indicat Stoltenberg.
Rearmament
“Hi ha un nou sentit d’urgència i esper que els líders acordin accelerar les inversions en defensa per complir amb el compromís que vàrem assumir”, ha reclamat Stoltenberg. De fet, el primer ministre britànic, Boris Johnson, té previst anunciar aquest dijous un nou paquet d’ajuda militar i financer per a Ucraïna. També duplicarà el seu subministrament d’arma amb 6.000 nous míssils. De fet, les autoritats britàniques ja han subministrat 4.000 armes antitancs a l’exèrcit ucraïnès i que, segons els analistes, han causat molts problemes a les tropes russes.
De part seva, el Govern suec va anunciar ahir dimecres la decisió de realitzar un segon enviament d’armament a Ucraïna, després d’haver autoritzat el passat 26 de febrer un primer carregament per valor de 37,7 milions d’euros. En concret, es duplicarà la seva contribució a les forces armades ucraïneses amb 5.000 armes antitancs addicionals i equipament per retirar mines.
Crims de guerra
Els Estats Units han conclòs, també, que les tropes russes han comès crims de guerra a Ucraïna, una afirmació que pot arribar a judicis penals a corts estatunidenques i a altres processos en l’àmbit internacional. La revisió interna s’ha basat en dades de les agències d’intel·ligència i informació pública, segons va anunciar el secretari d’estat dels Estats Units, Antony Blinken.