món

Un mes després de l’Idai, 2 milions de persones necessiten ajuda humanitària

Milers de persones no poden accedir a l'assistència humanitària i hi ha mancances d'aliments

Un+mes+despr%C3%A9s+de+l%27Idai%2C+2+milions+de+persones+necessiten+ajuda+humanit%C3%A0ria

1,8 milions de persones necessiten ajuda un mes després del pas del cicló Idai per Moçambic. Milers d’afectats tenen problemes per accedir a l’assistència humanitària i hi ha greus mancances d’abastiment d’aliments que podrien tenir greus conseqüències en el futur si no es solucionen aviat. Els casos de còlera davallen gràcies a la campanya massiva de vacunació, encara que s’han registrat més de 500 casos d’ençà que es produí el cicló.

Un mes després de l’impacte del cicló que va causar més de mil morts a Moçambic, Zimbabue i Malaui, el retorn de supervivents a les seves cases contrasta amb la necessitat d’ajuda humanitària que encara requereixen uns dos milions de persones.

El número total de morts causats per Idai, considerat el pitjor dessastre natural de la història recent en el sud-est africà, supera ja el milenar als tres països afectats: 603 a Moçambic, 344 a Zimbabue i 56 a Malaui.

A més, almanco un milió d’infants a Moçambic, 443.000 a Malaui i 130.000 a Zimbabue depenen encara de l’ajuda humanitària, segons el Fons de les Nacions Unides per la Infància (Unicef)

Un altre problema afegit és que l’estancament d’agües originat pel cicló ha provocat prop de 5.000 casoso de còlera només a Moçambic.

Encara que els casos de la malaltia pareixen haver remès els darrers dies, segons la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Vermella (FICR), els risc d’epidèmia segueix present mentre no es garanteixi “aigua potable i sanejament” a tots els afectats.

El passat 3 d’abril va començar una campanya de vacuanació contra el còlera organitzada per les agències de l’ONU i el Govern de Moçambic, després de l’arribada d’unes 900 mil dosis al país, a on ja han mort almanco 9 persones pel brot.

El cicló Idai va tocar terra el passat 14 de març aprop de la ciutat costanera de Beira, per desplaçar-se un dia després a Zimbabue; abans ja havia ocasionat estralls a Malaui -a on va causar manco de 59 morts- en forma de tempesta tropical.

Les Nacions Unides varen situar aquesta catàstrofe natural en la màxima categoria d’urgència (nivell 3) igual que la crisi humanitària del Iemen i Síria, si bé va matissar que “no són situacions comparables” degut a l’extensa durada i mortalitat de tots dos conflcites.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

9.000 veneçolans entren al Perú sense visat ni passaport

Ho han fet un dia abans que el president, Martín Vizcarra, els obligui a ingressar amb documentació

El judici d’extradició contra Assange començarà el 25 de febrer de 2020

Assange s'enfronta a 18 nous càrrecs per espionatge i publicació de documents classificats

Vaga nacional de dones a Suïssa

Quatre milions de dones estan cridades a participar en la segona vaga femenina que es fa a la història del país

El supremacista acusat pels atacs de Christchurch es declara innocent

El judici pel pijor atemptat a Nova Zelanda començarà el 4 de maig de l'any que ve