X

‘La peça del mes’, l’eina per conèixer el passat i imaginar el futur a les escoles

El Museu de l'Educació posa en marxa una iniciativa per implicar els centres educatius en la conservació i difusió del patrimoni

10/10/2022

‘La peça del mes’, l’eina per conèixer el passat i imaginar el futur a les escoles

Mercè Valero

El Museu de l’Educació posa en marxa la iniciativa ‘La peça del mes’. La intenció és implicar tots els centres educatius en la conservació i difusió del patrimoni. El primer a participar-hi és el CEIP de Sant Jordi, a Mallorca. A la inauguració hi han assistit alguns dels propietaris d’objectes amb molta d’història.

Una d’elles és Maria Bonet. Quan tenia 10 anys (el 1954) va fer una llibreta que encara conserven al centre. La fulleja emocionada i sorpresa. Recorda que els feien fer molta cal·ligrafia i que li agradava molt: “No me’n puc avenir que fes aquesta lletra tan guapa!”.

Llibretes, jocs, documents, registres, fotografies i portades de la revista Cavall fort omplen ara l’entrada de l’escola de Sant Jordi. En el centre guarden material des d’ençà que es va inaugurar, l’any 1946. “Per sort cap director va llençar res”, reconeix l’actual directora del centre, Antònia Bibiloni.

El nou Museu de l’Educació estarà ubicat a Inca, però també en tots i cadascun dels centres que decideixin adherir-se a aquesta iniciativa, enviant un correu electrònic a l’adreça ameib@dgpice.caib.es. Ho explica el director del Museu, Juanjo Burgués: “Tot el patrimoni que creguin que pot ser objecte de fer una petita mostra, que ho facin, i el Museu s’encarregarà de fer tota la feina d’investigació, cartel·les, préstec de vitrines i activitats per poder fer amb els alumnes”.

El conseller d’Educació, Martí March, ressalta la importància de “posar en valor tota la feina feta per generacions anteriors, que de vegades han quedat invisibilitzades“. Tot aquest llegat, afegeix, “potser no ha sortit als diaris ni als llibres, però representa un esforç per part d’uns docents que van fer feina en condicions sovint difícils“. En definitiva, diu, és una eina per conèixer el passat i imaginar el futur.

10/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris