X

Un petit crustaci, el major reservori de microplàstics de l’oceà

Un estudi del Centre Oceanogràfic de Balears ha estudiat l'ingesta de plàstic en la Portella Mediterrània

03/02/2024

Elena Fernandez

La Pontella Mediterrània pot retenir fins a 200 partícules de plàstic per metre cúbic d’aigua marina. És la conclusió a la qual ha arribat un equip del Centre Oceanogràfic de les Balears. Tot apunta que han descobert en aquest crustaci un dels majors reservoris de microplàstics de l’oceà.

La Pontella Mediterrània és un crustaci de la mida d’un gra d’arena i que es troba als 12 primers centímetres de la Mar d’Alborán. Al seu interior hi trobament filaments blaus. És una de les moltes fibres de plàstic que han trobat al seu interior després de la seva digestió.

Cinc científiques del Centre Oceanogràfic de les Balears han estudiat per primera vegada la ingesta de partícules generades per l’home en aquest crustaci. Creuen que la mostra de 3.000 pontelles amb què han treballat pot indicar que aquest animaló representa un punt d’entrada de microplàstics a la cadena tròfica.

La pròxima passa ara és englobar totes les dades que tenen sobre microplàstics i la seva ingesta a les diferents capes dels oceans, estudiar el conjunt i veure com es relaciona un hàbitat amb l’altre i quina afectació global pot tenir a la cadena tròfica.

03/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris