X

Un problema informàtic fa que triguin a abonar fins a dos mesos les fiances dels lloguers

L'Ibavi diu que el problema està resolt mentre l'associació d'APIs diu que cal agilitzar aquest tràmit

20/01/2022

Un problema informàtic fa que triguin a abonar fins a dos mesos les fiances dels lloguers

En els darrers mesos s’han registrat retards en el pagament de les fiances dipositades a l‘Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) per lloguer d’immobles. Aquest fet ha motivat queixes com la del Javier Cid. Aquest arquitecte gallec va viure a Eivissa, on el propietari del pis que llogava li va desaconsellar dipositar la fiança a l’Ibavi. A Mallorca, sí ho va formalitzar.

El propietari del pis, que és el dipositari de la fiança, va trigar a cobrar-la gairebé dos mesos: des del novembre quan el Javier va tornar a Galícia, fins la segona setmana de gener. “Tenc sort”, diu, “que no sóc una persona que viu al dia, però molta gent a les Balears sí ho fa i ha de fer front a lloguers desorbitats”. A més, el fet que molta gent reinverteix la fiança en el següent lloguer, diu Cid, fa que sigui un problema important.  “Imagina que tenc un imprevist”, diu, “i que necessito els doblers però els té el Govern i no me’ls torna ni em diu quan me’ls tornarà”.

Els agents de la propietat immobiliària també han detectat aquest problema. Diuen que no només hi ha retards de més d’un mes en el pagament de les fiances sinó que és impossible contactar amb el departament que ho gestiona. Abans, era el propi col·legi d’APIs qui gestionava les fiances gràcies a un conveni. “Nosaltres retornàvem la fiança en un màxim de 30 dies”, diu Natàlia Bueno, presidenta dels APIs, “ara ho gestiona l’IBAVI i triguen més d’un mes”. Diu Bueno que han “fet una queixa” però que l’IBAVI els ha dit “que les estan tornant satisfactòriament”. Cosa, diu, que “no és certa”.

L‘Institut Balear de l’Habitatge, de la seva banda, diu que els retards són fruit d’un problema informàtic que es va produir el desembre i que va dificultar la devolució de fiances. Tot i que alguns usuaris es queixen que és un problema habitual, des de l’entitat asseguren que ara la gestió és més àgil que mai. Segons la seva gerent, Cristina Ballester, es van fer una sèrie de modificacions al sistema informàtic. “La darrera”, diu, “era per un tema de l’IBAN“.

Aquest error va fer que s’aturés la modificació “per perill d’abonar la fiança a un compte corrent que no tocava”. Després de les festes de Nadal, “es va reprendre i es va reforçar el personal”, diu Ballester, “i ara el problema està resolt”. Calculen que ara s’estan tornant les fiances en poc manco de 30 dies i aviat, vaticinen, serà en un màxim de 10.

20/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT