societat

Un suïcidi cada 4 dies a les Balears

Demà, 10 d'octubre, se celebra el dia de la Salut Mental

Un+su%C3%AFcidi+cada+4+dies+a+les+Balears

L’Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de Balears va néixer l’any 2018. Des de llavors ha fet costat a unes 75 families. La seva impulsora és Xisca Morell. El germà petit de na Xisca es va suïcidar el mes de febrer de 2017. Una pèrdua, explica, que va capgirar la dinàmica familiar.  I és que, per cada persona que se suïcida almanco 6 més del seu entorn en pateixen les conseqüències.

A les Balears, hi ha un suïcidi cada quatre dies. I la xifra es dispara si parlam de temptatives. Darrere cada acte consumat hi ha 20 intents. Entre 200 i 300, en el cas dels suïcidis infantojuvenils.

Segons explica Nicole Haber, Coordinadora de l’Observatori del Suïcidi de Balears, els senyals d’alerta són múltiples. Irritabilitat, aïllament, insomni, canvis en l’alimentació, voler-ho deixar tot arreglat, com ara per exemple fer el testament. Complicat, diuen, és saber ara com influirà aquesta crisi, ja que són molts els factors de risc que intervenen a l’hora de prendre aquesta decisió. Segons Haber aquests van des de factors familiars, socials, laborals. També la manera de pensar, de gestionar les emocions o la predisposició a patir una malaltia de salut mental.

El suïcidi és la primera causa de mort no natural a Espanya. L’any 2018, gairebé va duplicar les víctimes d’accidents de trànsit. Més de 3.500. D’aquí la importància, diuen, del Pla de prevenció de la conducta del suïcidi de les Illes que veurà la llum cap a finals d’any. 50 institucions han participat en la seva redacció.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Processat l’exministre de l’Interior Fernández Díaz pel jutge del cas Kitchen

Cospedal es lliura de comparèixer en qualitat d'acusada, perquè el jutge no ha trobat indicis que la impliquin en la...

Balears lidera la creació d’ocupació a Espanya al segon trimestre de l’any

Negueruela: "L'atur ha experimentat una caiguda de 16 mil persones respecte del trimestre anterior"

El pare del jove atropellat mortalment per la seva parella a Palma declara que mai va veure problemes a la relació

En canvi, una amiga de la parella explica a la jutgessa que havien discutit el dia abans dels fets

Interroguen dirigents de Pime Menorca per les presumptes irregularitats a la concessió dels amarraments del Port de Maó

S'investiga si l'APB va assolir un acord a través de PIME per adjudicar les instal·lacions a les empreses nàutiques que...