X

Un terç de la població de Balears no té accés a la cultura, segons Apropa Cultura

El Teatre Principal de Palma va fer accessible aquest dissabte 'La Casa de Bernarda Alba' per a persones cegues i sordes

05/05/2024

Un terç de la població de Balears no té accés a la cultura, segons Apropa Cultura

A les Balears, un terç de la població té dificultats per accedir a la cultura, segons l’associació Apropa Cultura. El Teatre Principal de Palma va fer accessible aquest dissabte ‘La casa de Bernarda Alba’. Una obra a la qual varen assistir persones amb dificultats de vista i oïda.

En Toni i na Maria entren al teatre. Ambdós pateixen diferents graus de ceguera, però gràcies als aparells d’audiodescripció poden seguir l’obra. En Toni explica que pot ser “coneixes l’obra o has llegit el llibre, però quan ets espectador una persona cega es pot perdre moltes coses que passen, gestos, silèncis…”. Maria explica que a ella li queden restes visuals, “però a distància es perden moltes coses”.

L’audiodescripció es converteix amb una guia per pintar mentalment el que passa a l’escenari. Segons Toni, els aporta “coses que nosaltres no podríem veure i que es necessiten saber per entendre millor la trama”. Segons Maria, es tracta de coses com la descripció del “vestuari les escenes, les entrades, les sortides…“.

Aquest és només un dels quatre recursos que hi havia ahir al teatre. Els subtítols ajudaven a comprendre l’obra a qui no la sentia bé, a més de disposar de bucles magnètics per usuaris amb implants coclears. També hi havia so amplificat per escoltar un poc més fort els diàlegs, si era necessari. Aquest 2024 només s’han programat 4 actuacions accessibles a persones cegues i sordes a les Balears i els usuaris en demanen un augment.

Només Mallorca i Menorca tenen funcions d’aquest tipus, però tant el Teatre Principal de Maó com el Teatre Principal de Palma tenen previst ampliar la seva oferta. De fet, dia 15 de juny es representarà de manera accessible l’obra ‘María Luisa’ al Teatre Principal de Palma.

05/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris