societat

Un Tots Sants atípic als cementeris de Mallorca

La tristor i l'estranyesa han marcat el dia


La celebració de Tots Sants ha estat enguany marcada per la situació sanitària i les regulacions per accedir als cementeris. Al més gran de les Illes, el de Son Valentí de Palma, s’ha posat en marxa durant tot el cap de setmana un sistema de cita prèvia. En tres dies hi han passat unes 10.000 persones quan habitualment, un primer de novembre, el cementeri en rep unes 25.000.

Fa 32 anys que Catalina va al cementeri cada primer de novembre. Primer, per la seva mare, i ara, pel seu home a qui sempre duu clavells, les seves flors preferides. Enguany, la pandèmia n’ha canviat els protocols i per a ella no és el mateix. Troba que el cementeri de Palma és molt buit i que és un any trist. Un any atípic que per Manuel, també habitual el dia de Tots Sants, és encara més especial, va perdre el seu pare fa dues setmanes.

Sense dubte, en aquest Tots Sants marcat per la crisi sanitària, la cita prèvia i els controls a les entrades han estat els protagonistes d’aquesta estranya jornada.

Per a avui estaven programades cinc mil visites al cementeri de Palma, la majoria al matí, abans que a les dues es procedís a desinfectar durant una hora. Molt poca gent però moltes flors de persones que les han apropat als seus difunts al llarg de la setmana per avitar aglomeracions. De fet, l’Empresa Funerària Municipal de Palma destaca que les recomanacions fetes als usuaris i el dispositiu per la covid-19 han funcionat. No s’ha de destacar cap incident.

En tota la setmana, hauran passat pel cementeri de Palma unes 18.000 persones, mentre que altres anys n’hi anaven 25.000 només el Dia de Tots Sants.

També ha estat ben diferent el dia de Tots Sants a la part forana. A Manacor ha estat el dia més fluix de tot el cap de setmana. Hi han passat 600 persones

A Inca i Santa Maria aquesta setmana, s’han fet horaris especials per evitar aglomeracions als cementeris.

Marratxí, amb devers 40.000 habitants, ha extremat les mesures de seguretat. Han pres la temperatura i fet un registre dels assistents.

A Santa Eugènia han decidit tancar una estona per desinfectar el recinte.

Els efectius de policial locals, infradotats des de fa molt de temps, no han aturat avui.

La tristor i l’estranyesa han marcat el dia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les Balears, la comunitat amb la ràtio més alta de dones víctimes de violència masclista

La ràtio de dones víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones s'ha situat en 17,2 a tota Espanya...

Presó per un fals gestor financer que va estafar 750.000 a 28 persones a Menorca

En plena crisi econòmica prometia aconseguir un 10% d’interessos setmanals

La cavalcada de Reis del 2020: sense públic i a través d’IB3

Els Patges Reals arribaran, per primerva vegada, a cinc llocs diferents de Ciutat els dies 30 de desembre, 2 i...

“Cada vegada ve més gent a Càritas. Hi ha moltes cues, falten voluntaris i els aliments s’exhaureixen tan aviat com arriben”

L'entitat torna a les xifres de la primera onada de la pandèmia, quan passaren d'atendre 30 persones a 80 al...