X

Un vídeo filtrat d’una festa provoca una crisi al govern britànic el mateix dia que endureix les restriccions

En un simulacre de roda de premsa que no havia de fer-se públic l'exportaveu Allegra Stratton reconeix i fins i tot fa broma sobre la celebració d'una festa el desembre de 2020

09/12/2021

Un vídeo filtrat d’una festa provoca una crisi al govern britànic el mateix dia que endureix les restriccions

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va anunciar el passat dimecres un enduriment de les restriccions imposades per la pandèmia de Covid-19 a Anglaterra, com la tornada del teletreball o l’obligatorietat del certificat de vacunació per a accedir a certes instal·lacions, davant la preocupació per la variant òmicron.

Just un dia abans s’havia filtrat una falsa roda de premsa, un simulacre de roda de premsa que no havia de fer-se públic on els funcionaris de Downing Street preparaven a l’exportaveu Allegra Stratton per a les possibles preguntes dels periodistes. En el vídeo reconeix i fins i tot fa broma sobre la celebració d’una festa el desembre de 2020.

Festa del govern al bell mig de les restriccions per la pandèmia

La festa aniria en contra dels criteris fixats en aquell moment pel mateix govern per a contenir la pandèmia i el vídeo filtrat de l’exportaveu ha tornat a enterbolir la imatge del Govern de Boris Johnson en un moment en què es prepara per a adoptar noves mesures.

La festa va succeir fa un any, però la revelació que Downing Street, l’oficina del primer ministre britànic, va celebrar una festa prenadalenca quan estaven en vigor dures restriccions socials ha sumit a Boris Johnson en una nova crisi que amenaça soscavar el seu ja fràgil lideratge.

El riure que deixa en ridícul a l’administració Johnson

El riure de l’exportaveu del Govern Allegra Stratton, en el vídeo de broma s’ha convertit en una de les imatges de l’any. Una llosa que pot tenir conseqüències impredictibles per a la popularitat de Johnson.

Ja hi havia sospites del festeig des que el diari “Daily Mirror” en va revelar la seva celebració, fa deu dies. Però una cosa és llegir una notícia que cita a fonts anònimes, i una altra diferent és observar a la llavors “cara” de l’Executiu rient mentre fa broma sobre com ocultar la festa a la premsa.

Una reunió de treball… sense distància social

El vídeo difós pel canal ITV mostra com un dels assessors pregunta a Stratton sobre una suposada festa quatre dies abans, el 18 de desembre de 2020, i ella respon entre riures: “Jo vaig marxar a casa…”.

El funcionari insisteix i pregunta si el primer ministre aprova la celebració de festes nadalenques en la seu de l’Executiu, al que la portaveu replica: “I què responc a això?”, abans d’afirmar, jocosa, que es va tractar d”una reunió de treball… sense distància social’.

Allegra Stratton ja ha anunciat la dimissió

Amb la seva dimissió com a portaveu del cim climàtic COP26, Stratton s’ha convertit en la primera víctima del nou escàndol que afligeix al primer ministre.

Les bromes de l’equip més pròxim a Johnson han irritat profundament a una societat que aquells mateixos dies comptava als seus morts per centenars i que, en molts casos, ni tan sols va poder acomiadar-se dels seus éssers estimats per les regles vigents.

El Ministeri de Sanitat havia explicitat només un dia abans d’aquella suposada celebració que no s’havien de realitzar menjars ni festes de Nadal per la ràpida expansió del coronavirus.

Roda de premsa de Johnson

En una jornada políticament difícil per a Johnson, el primer ministre va convocar el dimecres a la tarda una roda de premsa per a anunciar noves restriccions contra l’expansió de la variant òmicron del coronavirus.

A partir del dilluns, l’Executiu ordena treballar des de casa quan sigui possible, portar màscares en la majoria de llocs públics i presentar un passaport de vacunació per a accedir a clubs nocturns i espectacles massius.

Escàndol extra

La Policia Metropolitana de Londres va assenyalar en la nit del dimarts que està revisant el material disponible per a investigar si va poder haver-hi violacions de les normes anticovid vigents en aquell moment.

Més encara, aquest dimecres es va conèixer també que el Ministeri d’Educació va celebrar per les mateixes dates una altra festa nadalenca, en aquest cas instigada pel mateix titular de la cartera, Gavin Williamson, expulsat per Johnson en la seva última remodelació governamental.

09/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT